Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Barokový deň v Mojmírovciach bude venovaný rodákovi A. Grasalkovičovi

Na archívnej snímke kaštieľ v Mojmírovciach. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Dobový program sa začne popoludní historickým sprievodom kráľovského dvora obcou.

Mojmírovce 19. júla (TASR) - Kaštieľ v Mojmírovciach v okrese Nitra aj priľahlý park sa opäť vrátia v čase a otvoria svoje brány pre panstvo z dvora Márie Terézie. Historický barokový deň v sobotu 11. augusta bude venovaný rodákovi z Mojmíroviec Antonovi Grasalkovičovi, významnému podporovateľovi barokového umenia v Uhorsku.

Dobový program sa začne popoludní historickým sprievodom kráľovského dvora obcou. Hudobnú zložku podujatia zastreší Komorný súbor ZOE. "Návštevníci budú môcť spoznať historické hudobné nástroje a piesne v podaní miestneho hudobného zoskupenia Musicantica Slovaca. Historické divadelné etudy od stredoveku až po obdobie Márie Terézie, módna prehliadka či ukážky streľby z dobových zbraní predvedie skupina historického šermu Bojník," informovala Dana Póčiková z Nitrianskej organizácie cestovného ruchu.

Návštevníci budú môcť pobudnúť v dobovom tábore s aktivitami vojenského života vďaka skupine historického šermu Bandérium, ktorá oživí históriu aj prostredníctvom vystúpenia Valdštejn. Pre malých návštevníkov je pripravené bábkové divadlo Ivan Gontko Tyjatr s predstavením Don Šajn. V uličke historických remesiel budú môcť návštevníci obdivovať krásu tradičných remesiel, medzi nimi maľovanie na sklo, brašnárstvo, drôtikovanie či výrobu keramiky. Neodmysliteľnou súčasťou podujatia bude baroková hostina a kaviareň v parku kaštieľa.

Súčasťou barokového dňa sú i prehliadky Kostola sv. Ladislava so sprievodcom s možnosťou výstupu na vežu či prehliadky expozícií neďalekého Regionálneho múzea Mojmírovce. Najmenší, ale aj dospelí hostia si budú môcť vyskúšať lukostreľbu, povoziť sa na koči či zabaviť sa pri detských retro hrách.