Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

NEVYDARENÁ OSLAVA: Salmonelózou sa nakazilo 12 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šesť osôb muselo byť hospitalizovaných.

Banská Bystrica 19. októbra (TASR) – Štyri ochorenia na žltačku typu A v epidemiologickej súvislosti z lokality s nízkym hygienickým štandardom v okrese Rimavská Sobota zaznamenal v týchto dňoch Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ochoreli dve deti vo veku päť až deväť rokov, jedno staršie dieťa a dospelý muž. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

RÚVZ eviduje aj ochorenie 12 ľudí, u ktorých bola laboratórne potvrdená Salmonella enteritidis. "Všetci sa zúčastnili na rodinnej akcii konajúcej sa v obci v okrese Veľký Krtíš. V klinickom obraze udávali teploty, kŕče, zvracanie, bolesti brucha a hnačky. Spolu ochorelo 11 dospelých a jedno dieťa predškolského veku. Šesť osôb muselo byť hospitalizovaných. Mechanizmus prenosu bola konzumácia potravín, pravdepodobne išlo o domáce vajcia. Rizikovým faktorom boli nedostatky pri príprave jedál," konštatovala Tolnayová.

RÚVZ v Lučenci zaznamenal zasa prípad malého dieťaťa z okresu, ktoré hospitalizovali na detskom oddelení s anamnézou hyperpyrexie, teda stavu, pri ktorom telesná teplota stúpa nad 40 stupňov Celzia. Laboratórne vyšetrenie hemokultúry skončilo s pozitívnym výsledkom na meningokokovú meningitídu.

"Ten istý RÚVZ hlásil do systému i prípad vírusovej hepatitídy typu A u dieťaťa pochádzajúceho z oblasti s nízkym hygienickým štandardom. Prípad nahlásili 16. októbra z infekčného oddelenia lučeneckej nemocnice. Aj v tomto prípade boli v plnom rozsahu zabezpečené protiepidemické opatrenia," dodala Tolnayová.