Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Bezdomovci vítali jar zberom odpadkov

Ilustračné foto Foto: TASR

Organizácia Depaul Slovensko poskytuje v Bratislave služby pre bezdomovcov, ktorých napríklad pre alkohol, chýbajúce doklady, neprispôsobivé správanie či choroby odmietli v podobných zariadeniach.

Bratislava 22. marca (TASR) - Klienti bratislavskej Nocľahárne sv. Vincenta de Paul na Ivánskej ceste vítali v stredu (21.3.) jar zberom odpadkov.

"Tridsaťštyri klientov z nocľahárne pre bezdomovcov a z útulku zobralo vrecia a spolu so zamestnancami sa rozbehli do okolia nocľahárne. Vyzbierali odpadky a vyčistili trávnik v širšom okolí nocľahárne," informoval dnes TASR Miro Jurík z organizácie Depaul Slovensko. Potom sa presunuli na most ponad diaľnicu. Keď bolo okolie mosta čisté, pokračovali po oboch stranách príjazdovej cesty a skončili po 600 metroch na zastávkach MHD.

Podľa Juríka ešte nedávno nocľaháreň zažívala pre extrémne mrazy nápor bezdomovcov. Veľa ľudí im v tom čase ponúklo pomoc a oblečenie. Na jar čaká nocľaháreň prestavba.

Organizácia Depaul Slovensko poskytuje v Bratislave služby pre bezdomovcov, ktorých napríklad pre alkohol, chýbajúce doklady, neprispôsobivé správanie či choroby odmietli v podobných zariadeniach. Prevádzkuje nízkoprahovú nocľaháreň a útulok. V Nocľahárni sv. Vincenta de Paul s kapacitou 150 lôžok poskytuje nocľah, stravu, možnosť hygieny, ošatenie, sprostredkovanie lekárskeho ošetrenia a sociálne poradenstvo. V budove nocľahárne je aj menší útulok pre klientov s menej vážnymi chorobami alebo pre tých, ktorí sa zamestnali, ale ešte nemajú ubytovanie.

V Útulku sv. Lujzy de Marillac poskytuje celodennú opateru ľuďom bez domova, ktorých situáciu navyše komplikuje zdravotný stav, alebo ľuďom bez domova prepusteným z nemocnice do domáceho liečenia a nemajú kam ísť. Kapacita oboch útulkov je 55 lôžok.