Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Boje počas SNP pripomína nad Malinovou nový partizánsky bunker

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Dobrovoľníci sa podujali na to, že ho zrekonštruujú, obnovia. Chcú ho zachovať pre ďalšie generácie.

Malinová 18. augusta (TASR) - Boje počas Slovenského národného povstania (SNP) pripomína v lesoch nad Malinovou v okrese Prievidza nový partizánsky bunker. Stavbu, na ktorej vzniku sa podieľali dobrovoľníci, v sobotu slávnostne sprístupnili verejnosti za účasti ministra obrany SR Petra Gajdoša (SNS) a predsedu brannobezpečnostného výboru Antona Hrnka (SNS).

"Tento bunker bol vybudovaný z kameňa, celá dedina sem chodila, boli tu spomienkové slávnosti, hovorili tu partizáni, vtedy ešte žijúci, približovali udalosti, ktoré zažili. Ale postupom času sa bunker rozpadol a nejako sa mu nikto nevenoval. Ono sa chodilo na bunker, no chodilo sa v podstate k jame," načrtol pre TASR predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Malinovej Peter Benko.

Dobrovoľníci sa podľa neho podujali na to, že ho zrekonštruujú, obnovia. "Chceme ho zachovať pre ďalšie generácie. Nepoznám, že by mali v okolí takéto pamätné miesto," doplnil.

Nový bunker považuje Gajdoš za udržiavanie tradícií, čo je podľa neho nádherná ľudská vlastnosť. "Je to spomienka na tých, ktorí bojovali za slobodu, demokraciu, pretože sloboda nie je a nebola ani nebude nikdy zadarmo. Stojí to najcennejšie, a to je ľudský život, ktorý máme," podotkol.

Bunker, ako ďalej ozrejmil minister obrany, je spomienkou na obyvateľov, ktorí sa pridali do Slovenského národného povstania v rámci druhej čs. paradesantnej brigády Milana Rastislava Štefánika a potom samostatnej hornonitrianskej partizánskej skupiny, ktorá operovala v tamojších lesoch.