Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na medzinárodnom navigačnom lete sa zúčastnia štyri krajiny

TASR informoval jeden z organizátorov, letový inšpektor aeroklubu Bratislava Ján Kovalčík. "Chceme umožniť našim športovým pilotom let aj do iných krajín.

Boleráz 16. augusta (TASR) - Aeroklub Bratislava pripravil na piatok (17.8.) medzinárodný navigačný let, ktorý povedie cez štyri krajiny Európskej únie - Slovensko, Maďarsko, Rakúsko a Česko. TASR informoval jeden z organizátorov, letový inšpektor aeroklubu Bratislava Ján Kovalčík.

"Chceme umožniť našim športovým pilotom let aj do iných krajín. Akcia sa uskutoční podľa letového plánu, tak ako aj u veľkých lietadiel. Rozšíri sa možnosť turistického lietania do cudzích štátov," konštatoval letový inšpektor s tým, že letový čas je do troch hodín s dvoma medzipristátiami v Hainburgu a Břeclavi.

Podľa Kovalčíka organizátori chcú ponúknuť záujemcom pohľad na rieky Dunaj a Morava, ako aj na okolie krásnych lokalít, ako je maďarský Győr, rakúsky Hainburg a česká Břeclav, ktoré sú veľmi zaujímavé a atraktívne. "V piatok ráno (17.8.) vyletí v rozmedzí 15 až 25 minút asi 15 lietadiel. Každá posádka dostane mapu, informácie o trati, počasí a núdzových postupoch. Jazykovú doložku bude mať vedúci skupiny, ktorý bude v angličtine komunikovať za skupinu. Na letisku sa zoradia lietadlá do skupín troch až sedem lietadiel. Vedúci skupiny s ostatnými pilotmi skupiny dostanú vypracovaný letový plán," priblížil organizátor. Dodal, že naštartujú aj ultraľahké lietadlá, ktoré poletia iba na území Slovenskej republiky.

Podľa jeho ďalších slov podobné podujatie sa v predchádzajúcom období neorganizovalo. "Takýto medzinárodný let sa uskutoční prvýkrát. Chceme ním aj spropagovať činnosť nášho aeroklubu, ktorý odišiel z letiska v Bratislave a vo svojej činnosti pokračuje v Bolerázi pri Trnave," vysvetlil s tým, že ide o navigačný let typu VFR, čo znamená, že let sa koná za viditeľnosti zeme. Sú to všetko lety, ktoré robia športové lietadlá. Náš let sa uskutoční vo výške cca 300 metrov nad terénom. Akciu koordinujú veže letísk v Bratislave, Budapešti, vo Viedni a v Brne," uzavrel Kovalčík.