Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Desiatky zastávok MHD v Bratislave zmenia svoje pomenovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Halász

Niektoré zastávky, ktoré nesú neaktuálny názov, dostanú pomenovanie podľa najbližších ulíc.

Bratislava 10. marca (TASR) – Cestujúcich bratislavskou mestskou hromadnou dopravou (MHD) čakajú od pondelka (12.3.) zmeny týkajúce sa premenovania niektorých zastávok. Dopravný podnik Bratislava (DPB) tento krok odôvodňuje sprehľadnením cestovania a zjednodušením orientácie. "Ide hlavne o rozšírenie univerzálnych názvov, odstránenie neaktuálnych a komerčných názvov a spoločné názvy pre prestupné uzly," uviedla pre TASR hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Niektoré zastávky, ktoré nesú neaktuálny názov, dostanú pomenovanie podľa najbližších ulíc. Príkladom je zastávka Park kultúry, ktorá sa mení na Kráľovské údolie, či zastávka VD Úsvit, ktorá bude po novom Zálužická. V niektorých prípadoch sa opravujú chybné názvy, prípadne sa z názvu odstraňuje jeho komerčná časť, keďže zmluva na komerčné názvy časom vypršala. Zároveň zastávky v prestupných uzloch dostanú spoločné pomenovanie.

Zastávka Na vrátkach sa mení na ŽST Lamač, zastávky Lediny a Hodonínska ponesú názov Pod násypom, zastávka Cesta na letisko bude najnovšie Letisko, parkovisko. Zastávka Váhostav sa mení na Pod gaštanmi, zastávka Cintorínska na Ondrejský cintorín, zastávka Vojenský útvar na Regrútska, zastávka Šíravská na MiÚ Vrakuňa a zastávka Vrakuňa-záhrady na Podpriehradná. Zastávka Obchod Vajnory sa bude volať OC Vajnory, rovnaký názov ponesie aj súčasná zastávka Pri starom letisku. Zastávka Shopping Park Soravia sa zmení na OC Rožňavská. Konečná zastávka linky č. 56 s názvom Záhumenice-Drevona bude OC Rača.

Chybný názov zastávky Na pantoch a mení Na pántoch a zastávka Fatruny na Fafruny. Komerčné názvy sa rušia pri štyroch zastávkach. Zastávka Gagarinova-Rádio Europa 2 tak bude už len Gagarinova, zastávka Herlianska-OC Retro bude Herlianska, zastávka Hraničná-OC Retro bude Hraničná a zastávka Nevädzová-OC Retro bude Nevädzová.

Okrem toho sa zlúči názov zastávok Čachtická a Detvianska pod nový názov Cintorín Rača a zastávky Žilinská a Štefanovičova zasa na nový názov Úrad vlády SR. Zároveň sa zastávka Šancová mení na Karpatskú, zastávka Kaštieľska na Mierovú, Odborárske námestie a Mickiewiczova na Americké námestie a zastávka Legionárska na Krížnu.