Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

DPB: Dočasné zmeny MHD v Bratislave neohrozia komfort cestujúcich

Ilustračné foto. Foto: TASR Štefan Puškáš

Z dôvodu chrípkového obdobia eviduje dopravný podnik v hlavnom meste 173 vodičov PN.

Bratislava 19. februára (TASR) – Predĺženie intervalu niektorých liniek bratislavskej MHD pre chrípkové obdobie má zabezpečiť cestujúcim pravidelnosť intervalu, bez vynechania spojov. Týka sa to autobusových liniek č. 50, 68, 93, 94 a 99, ktoré majú od pondelka počas dvoch týždňov upravený grafikon. Dopravný podnik Bratislava (DPB) tak reaguje na kritiku zo strany petržalského starostu Vladimíra Bajana.

Ten považuje rozhodnutie dopravného podniku o obmedzení spojov spájajúcich Petržalku s ostatnými mestskými časťami za ignorantstvo voči jej obyvateľom. "Práve z dôvodu chrípkového obdobia v súčasnej dobe evidujeme 173 vodičov PN, z toho vodičov autobusov 119, vodičov trolejbusov 35 a vodičov električiek 19," uviedla pre TASR hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Podľa nej ide pritom o drobné úpravy v grafikonoch na autobusových linkách s najhustejším intervalom. "Čiže dopad na komfort cestujúcej verejnosti je najmenší," doplnila Volfová s tým, že na troch z nich sú zároveň nasadené kapacitnejšie, teda kĺbové vozidlá.

Starosta Bajan dopravnému podniku vytýka aj údajné neinformovanie o zmenách. "Považujem za absolútne neprofesionálne, že toto rozhodnutie sme sa dozvedeli iba z médií, bez toho, aby ho s nami niekto konzultoval," zdôraznil Bajan. Pritom práve viaceré tieto spoje slúžia podľa neho desiatkam tisícom pracujúcich a študentov. DPB však odmieta aj tieto tvrdenia, informoval vraj včas a dostatočne koho mal, čiže hlavné mesto ako objednávateľa výkonu a aj cestujúcu verejnosť. Informácia je zverejnená nielen na webovej stránke a profile dopravného podniku na sociálnej sieti, ale nové cestovné poriadky visia aj na všetkých dotknutých zastávkach.

Linka 50 z pôvodného intervalu 7,5 minúty premáva v intervale desiatich minút. Vypravované sú kĺbové vozidlá. Linka 68 z pôvodného ranného intervalu štyri minúty premáva v intervale šesť minút a z pôvodného poobedného intervalu šesť minút premáva v intervale 7,5 minúty.

Linka 93 namiesto pôvodného ranného intervalu štyri minúty premáva v intervale šesť minút a pôvodný poobedný interval päť minút sa zmenil na 7,5 minúty. Rovnako sa zmenil ranný a poobedný interval na linke 94, na ktorej sú vypravované kĺbové vozidlá. Linka 99 premáva v intervale desať minút, namiesto pôvodného intervalu 7,5 minúty, vozidlá sú taktiež kĺbové.

Dočasné obmedzenia platia do piatka 2. marca, dopravný podnik v súčasnej dobe iné obmedzenia nechystá.