Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Bratislava hostí medzinárodný výmenný program Spotlight Singapore

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik Foto: TASR

Účastníci programu zo Singapuru budú spoznávať Slovensko a nadväzovať vzťahy so slovenskými partnermi. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik označil toto podujatie za investíciu do budúcnosti.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Bratislava dnes slávnostne privítala 120 účastníkov 5. ročníka Spotlight Singapore. Medzinárodný výmenný projekt prepája podnikateľský program s umením a s prezentáciou a spoznávaním kultúry. Singapurskí top manažéri z oblasti financií, realít, kreatívneho a zábavného priemyslu, vzdelávania, hotelierstva a gastronómie, ale aj zástupcovia mladej singapurskej generácie, budú spoznávať Slovensko a jeho možnosti, nadväzovať vzťahy so slovenskými partnermi do 26. septembra.

Históriu, zámery a ciele výmenného programu, ktorý začal svoju tradíciu v roku 2006 návštevou Hongkongu, priblížil v príhovore organizátor podujatia Colin Goh z The Old Parliament House Limited. Ako uviedol, po Hongkongu, Tokiu, Moskve a Kapskom meste je to po prvý raz, čo koordinovaná mnohočlenná singapurská delegácia navštevuje strednú Európu. Po Bratislave budú účastníci programu spoznávať podnikateľskú a umeleckú klímu rovnako v Brne a Prahe.

"Je to iniciatíva zo singapurskej strany, ale my sme ju privítali, ako mesto sme v plnom rozsahu vyšli v ústrety, poskytli sme tie najlepšie priestory, ktoré máme a veríme tomu, že toto je cesta ako nadviazať kontakty v podnikateľskej oblasti," uviedol pre TASR primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. Na otváracom ceremoniáli predstavil účastníkom Bratislavu, jej históriu i súčasnosť, označil medzinárodný výmenný program a jeho účastníkov za investíciu do budúcnosti. "Pevne verím, že budú pokračovať a mnohí z nich sa stanú podnikateľmi, ktorí budú rozvíjať vzťahy medzi Slovenskom a Singapurom alebo Singapurom a Slovenskom," pokračoval.

Organizácia projektu a spolupráca
Projekt, ktorý v predchádzajúcich štyroch ročníkoch prilákal takmer 6000 účastníkov, vznikol z iniciatívy neziskovej organizácie The Old Parliament House Limited. Na organizácii sa partnersky podieľali aj Ministerstvo zahraničných vecí SR a Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). "Máme niečo spoločné, Singapur je vstupný bod pre investície a obchod v juhovýchodnej Ázii a my máme ambíciu byť takýto vstupný hlavný bod pre strednú a východnú Európu. Rozhodne sa máme od nich aj čo učiť, ale určite vzájomne dokážeme náš obchod podstatne v budúcnosti rozbehnúť," povedal pre TASR Róbert Šimončič, generálny riaditeľ SARIO, ktorý vidí možnosti spolupráce Slovenska so Singapurom hlavne v informačných a komunikačných technológiách. "Myšlienky cestujú najrýchlejšie, fyzické tovary pomalšie, takže určite v tejto oblasti perspektívne môžeme nájsť veľmi silnú spoluprácu," dodal.