Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislava sa odvolala voči vyhláseniu Mosta SNP za kultúrnu pamiatku

Na ilustračnej snímke Most SNP. Foto: TASR/Martin Baumann

Hlavnému mestu prekáža časť rozhodnutia pamiatkarov, ktoré zahŕňa do objektovej skladby mosta aj jeho nájazdy. Tie podľa neho nemajú pamiatkové hodnoty.

Bratislava 16. júna (TASR) – Hlavné mesto sa odvolalo voči rozhodnutiu Pamiatkového úradu SR o vyhlásení bratislavského Mosta SNP za národnú kultúrnu pamiatku. Rovnako tak s ním urobila aj mestská časť Staré Mesto a spoločnosť Vydrica. Prekáža im totiž časť rozhodnutia pamiatkarov, ktoré zahŕňa do objektovej skladby mosta aj jeho nájazdy. Tie podľa nich nemajú pamiatkové hodnoty. Predpokladá sa však, že práve na ich mieste sa plánuje nová výstavba. Pre TASR to potvrdili pamiatkari.

Most SNP vyhlásil Pamiatkový úrad SR v máji za národnú kultúrnu pamiatku. Most je podľa neho totiž hodnotným architektonickým a technickým dielom 20. storočia, dokladujúcim dobové stavebné vzopätie a stelesňujúci značnú časť princípov moderny. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal reagoval na toto rozhodnutie na sociálnej sieti slovom "konečne". "Toto zvýšenie ochrany diela veľmi oceňujem," napísal. O niekoľko dní sa však hlavné mesto voči rozhodnutiu pamiatkarov odvolalo.

Magistrát rozporoval argumentáciu Pamiatkového úradu, aby mostné nájazdy boli zahrnuté do návrhu na vyhlásenie Mosta SNP za národnú kultúrnu pamiatku, nakoľko nemajú podľa samosprávy žiadnu pamiatkovú hodnotu. "Som rád, že takáto ikonická stavba sa dostala do vysokého stupňa ochrany. My však musíme pozerať aj do budúcnosti Bratislavy a tá je v spájaní komunít a časti mesta. Most v minulosti nešťastne rozdelil Staré Mesto, oddelil hrad a Vydricu od zvyšku a my ho naopak chceme spájať. Preto diskutujeme o tom, ako naložiť s tými nájazdmi," argumentoval Nesrovnal. Nájazdy podľa neho nie sú technicky ničím výnimočné, považuje ich len za infraštruktúrne stavby, ktoré sa dajú posúvať. "Preto rozmýšľame, dobre, nech most je chránený, ale keď chceme spájať Bratislavu, ktoré ďalšie komponenty sú hodné ochrany a čo naopak treba odstrániť, aby bola Bratislava jedno mesto," podotkol primátor.

Pamiatkari to však vidia inak. Estakády zahrnuli do vyhlásenia, lebo ich považujú za technickú, koncepčnú a aj funkčnú súčasť mostného diela architekta Jozefa Lacka. "Počas správneho konania, ktoré prebiehalo asi pol roka, nás na skutočnosť zámeru ich odstránenia magistrát, ani mestské časti Staré Mesto a Petržalka neupozornili a vo svojich vyjadreniach túto skutočnosť ani raz neuviedli," povedal pre TASR Pamiatkový úrad SR. Ten predpokladá, že práve na mieste nájazdov sa plánuje nová výstavba.

Pamiatkari teraz celý spis posielajú ministerstvu kultúry, ako druhostupňovému odvolaciemu orgánu na rozhodnutie. Ten bude v tejto veci ďalej konať. "V súčasnosti je most vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku až do rozhodnutia odvolacieho orgánu, ktorý môže rozhodnutie Pamiatkového úradu potvrdiť, zmeniť alebo zrušiť. Až do vydania tohto rozhodnutia odvolacieho orgánu sa naďalej na most vzťahuje ochrana," podotkli pamiatkari.