Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pod Mostom SNP by sa mali premietať mená obetí holokaustu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jakub Kotian

Druhú časť expozície bude tvoriť projekcia historických fotografií s popisom, ktoré priblížia dejiny židovskej komunity v Bratislave.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Pod Mostom SNP by mal vzniknúť multimediálny pamätník obetiam holokaustu. V časti podchodu pod mostom by sa mali premietať mená približne 10 000 bratislavských obetí zo židovskej komunity. Pre TASR to povedal predseda Židovskej náboženskej obce (ŽNO) Tomáš Stern.

"Formu premietania sme zvolili preto, lebo nikde nie je taká veľká stena a nemáme ani priestor, ktorý by bol dostatočne dôstojný na tento účel," povedal. Technické vybavenie, termín realizácie a financovanie sú momentálne v procese riešenia.

ŽNO oslovila na spoluprácu aj mesto Bratislava, keďže podchod je majetkom mesta. "Projekt si vyžaduje našu súčinnosť v rozsahu vyčistenia priestoru, kontroly elektrických rozvodov či osvetlenia," priblížil hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

"Cieľom je zreálniť cez takto prezentované mená konkrétnych obetí skutočnú tragédiu, ktorá sa zväčša skrýva za ťažko uchopiteľne čísla," uviedol Stern. Zámerom projektu je tiež obnoviť podchod, ktorý je dlhodobo devastovaný.

Druhú časť expozície bude tvoriť projekcia historických fotografií s popisom, ktoré priblížia dejiny židovskej komunity v Bratislave. Návštevník tiež bude môcť absolvovať virtuálnu prehliadku historickým Rybným námestím, informoval Stern.