Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Bratislava vstúpi do Združenia miest a obcí Slovenska

Foto: TASR

Bratislava v minulosti členom ZMOS-u bola, zo združenia ale vystúpila.

Bratislava 7. februára (TASR) – Bratislava sa stane členom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Jej vstup do organizácie dnes schválili mestskí poslanci. V minulosti už pritom niekoľkokrát rokovanie o vstupe do ZMOS-u odložili a naposledy ho vlani v októbri zamietli.

Bratislava v minulosti členom ZMOS-u bola, zo združenia ale vystúpila. "Odložte prosím ideologické okuliare, lebo tu nie sú na mieste," vyzýval primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smer-SD) poslancov a snažil sa ich presvedčiť, že vstup do ZMOSu je v záujme hlavného mesta. "Všetky krajské mestá sú členmi ZMOSu okrem Bratislavy," pripomenul s tým, že Bratislava vďaka ZMOSu môže lepšie komunikovať s vládou a ostatnými organizáciami pri využívaní eurofondov. "Mali by sme byť tam, kde sa o nich rozhoduje. A čaká nás tiež reforma verejnej správy," podotkol Ftáčnik.

Ani dnes sa niektorým poslancom z najsilnejšieho klubu SDKÚ-DS, Most-Híd vstup do organizácie nepáčil. "Bol to ZMOS, ktorý loboval za to, aby z Bratislavy odchádzalo viac peňazí," podotkol Ivo Nesrovnal. Primátor Ftáčnik by mal odteraz poslancov o rokovaní ZMOSu informovať dvakrát ročne.

ZMOS združuje 2784 obcí a miest z celkového počtu 2930. V ZMOS-e je tiež 12 zo 17 bratislavských mestských častí, a to Čunovo, Devín, Jarovce, Lamač, Nové Mesto, Petržalka, Rača, Rusovce, Staré Mesto, Vajnory, Vrakuňa a Záhorská Bystrica.

Za svoje členstvo malo mesto podľa materiálu na rokovanie zaplatiť príspevok, ktorý sa vyrátava počtom obyvateľov krát 0,14 eur, čo by pre Bratislavu znamenalo viac ako 60.000-eurový príspevok. Vďaka návrhu bratislavskej mestskej časti Petržalka upravilo ZMOS svoje stanovy tak, že maximálny členský príspevok je stanovený vo výške 8300 eur.

Hlavné mesto je v súčasnosti riadnym členom Únie miest Slovenska.