Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Bratislavský Ružinov by mal hospodáriť s takmer 36 miliónmi eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Schvaľovanie rozpočtu sa ani tentoraz nezaobišlo bez zdĺhavej, miestami emotívnej diskusie.

Bratislava 13. februára (TASR) – Bratislavský Ružinov by mal v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške takmer 36 miliónov eur. Rozhodli o tom ružinovskí poslanci na utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2018.

Miestny úrad však musí ešte zapracovať najnovšie schválené návrhy poslaneckého zboru. Ak budú čísla na príjmovej a výdavkovej strane po zmenách sedieť, starosta Dušan Pekár uznesenie podpíše a samospráva sa tak dostane z rozpočtového provizória. Prioritou pre tento rok sú pre ňu miestne komunikácie, teda cesty, chodníky a cyklotrasy, ale aj zatepľovanie škôl a rozširovanie kapacít škôlok.

Starosta síce hovorí, že rozpočet bol schválený, zároveň ale podotýka, že v mnohých návrhoch je viac politiky ako reality. "Rozpočet je absolútne chaotický," uviedol pre TASR Pekár, ktorý v tom vidí politikárčenie a vzájomné predbiehanie sa vo volebnom roku. Niektoré kroky poslancov vníma ako zámerné.

Schvaľovanie rozpočtu sa ani tentoraz nezaobišlo bez zdĺhavej, miestami emotívnej diskusie. Tú si vyžiadal návrh na prenesenie sumy 250.000 eur z kultúry, resp. z prevádzkových nákladov a vybraných kultúrno-vzdelávacích výkonov miestnej spoločnosti Cultus Ružinov, do sociálnej oblasti. Návrh však už v uplynulom období vyvolal vlnu nevôle, keďže uznesenie o presune 250.000 eur schválili poslanci už vlani v decembri a zároveň zaviazali starostu predložiť zmeny na najbližšie riadne rokovanie zastupiteľstva.

Návrh nenašiel pochopenie medzi viacerými obyvateľmi, ktorí spísali petíciu, jednotní však neboli ani samotní poslanci. Niektorí poukazujú, že návrh je pre kultúru likvidačný, iní tvrdia, že spoločnosť, ktorá zastrešuje všetky kultúrne podujatia a má zverené budovy spoločenských domov si môže na svoju prevádzku zarobiť aj rôznymi efektívnymi opatreniami, pričom aj bez kráteného rozpočtu dostáva od mestskej časti dostatočnú finančnú pomoc. "Ak zoberiete z prevádzky štvrť milióna, tak to nezostane bez spätnej väzby a odozvy a peniaze budú určite chýbať," zhodnotil Pekár. Či podľa neho môže týmto rokom kultúra v Ružinove zaniknúť podotkol, že sa v tomto potrebuje poradiť s odborníkmi z radov právnikov a ekonómov.

"S prednostkou a kontrolórom sme hovorili o tom, lebo padla otázka z pléna, či poslanci vedia, čo schvaľujú. Podľa mňa nevedeli. Čísla si musíme dať teraz dokopy, aby sedela súvaha príjmy a výdavky. Ak to bude v poriadku, tak návrh rozpočtu podpíšem," odpovedal Pekár na otázku TASR, či rozpočet v takom znení, ako bol chválený, podpíše.