Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Hasiči hľadali v náročnom a zasneženom teréne učiteľku s deťmi

V Bratislave napadlo v priebehu noci a dňa vo štvrtok 17. januára 2013 asi 15 centimetrov snehu. Foto: TASR/Michal Svítok

Učiteľka s deťmi sa stratili v poobedňajších hodinách. Do pátracej akcie sa zapojili hasiči, záchranári a policajti.

Hermanovce 18. januára (TASR) - V katastri obce Hermanovce, okres Prešov, sa dnes popoludní v náročnom a zasneženom teréne stratila skupina troch detí vo veku 14 až 15 rokov a ich učiteľka. "Učiteľka sa s deťmi vracala pešo z lyžiarskeho vleku do strediska vzdialeného asi dva kilometre. Deti sa rozdelili do dvoch skupín, jedna dorazila do cieľa, druhá, v ktorej bola aj učiteľka a tri deti, požiadala po 16. hodine telefonicky o pomoc," informovala Miriam Žiaková z komunikačného a organizačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Deti boli mimoriadne vysilené, jedno z nich malo už vážny problém pohybovať sa. Krátko pred 16.30 h vyrazili do terénu dve záchranné jednotky HaZZ zo Sabinova, snežný skúter z Vysokých Tatier a polícia. Záchranári podľa Žiakovej požiadali o pomoc aj vrtuľník Ozbrojených síl SR, ktorý však pre mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky nemohol vzlietnuť.

"Záchranári museli náročný terén prekonávať pešo, požiadali preto o pomoc aj lyžiarske stredisko, ktoré do terénu vyslalo ďalšie dva skútre," doplnila Žiaková. Záchranári stratenú skupinu detí s učiteľkou zaregistrovali po 18. hodine. Pedagogičku, ktorá bola so záchranármi v telefonickom kontakte, požiadali, aby vydávala na ich pokyn svetelný signál a aby šetrila batériu a zostala s deťmi na mieste. Študentov aj s učiteľkou našli záchranári po dvoch hodinách mierne podchladených, previezli ich do bezpečia a odovzdali Zdravotnej záchrannej službe.