Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Budova Warholovho múzea zmení charakter, aj strecha bude expozíciou

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola . Foto: TASR – Milan Kapusta

Projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii vypracovalo MMUAW na základe prísľubu vlády poskytnúť na ňu financie, ktorý dala počas svojho výjazdového rokovania v Medzilaborciach v apríli tohto roku.

Medzilaborce 18. septembra (TASR) – Výraznú zmenu charakteru budovy Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach má priniesť jej rozsiahla rekonštrukcia realizovaná aj zásluhou finančnej pomoci od vlády. Predsadená, takzvaná konštrukčná responzívna fasáda vnesie do múzea dizajn a funkčnosť 21. storočia a tiež rozšírenie jeho expozícií na strechu. Pre TASR to potvrdil riaditeľ MMUAW Martin Cubjak.

"Celá rekonštrukcia je postavená na jednote medzi interiérom a exteriérom a výraznom zmodernizovaní a zaktualizovaní múzea pre 21. storočie s tým, aby návštevník pracoval s rôznou úrovňou skúsenosti pri návšteve múzea a nebolo to iba o pozeraní obrazov," uviedol Cubjak. Má tomu napomôcť najmä takzvaná konštrukčná responzívna fasáda, ktorú Cubjak prirovnal k Pompidou v Paríži.

"Je to konštrukcia, do ktorej sa dajú umiestňovať rôzne boxy, ktoré slúžia na workshopy, alebo ako priestor, kde sa budú dať pozrieť multimediálne súbory alebo videá. Umožní to to, že medzi starou a novou fasádou bude pochôdzna časť a ľudia budú súčasťou ako keby budovy samotnej. Konštrukcia staticky umožňuje to, že strecha bude využiteľná ako oddychová zóna pre návštevníkov," vysvetlil Cubjak s tým, že prvkami umiestnenými do konštrukcie by mali byť napríklad aj LED obrazovky či iluminačné osvetlenia. Ich cieľom je doplniť múzeum o multimediálne zásahy a výrazne ho zatraktívniť.

Hlavným zámerom rekonštrukcie je podľa Cubjakových slov urobiť aj zo samotnej budovy umelecké dielo postavené na multimedialite, ktorá bola charakteristická i pre Warhola. Vedenie múzea očakáva, že sa atraktivita zariadenia zvýši natoľko, že jeho návštevníci, ktorých prevažná väčšina pochádza zo zahraničia, budú chcieť zotrvať v Medzilaborciach dlhšie, ako je tomu v súčasnosti.

Projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii vypracovalo MMUAW na základe prísľubu vlády poskytnúť na ňu financie, ktorý dala počas svojho výjazdového rokovania v Medzilaborciach v apríli tohto roku. Počíta s kompletnou rekonštrukciou exteriéru a interiéru múzea a tiež priľahlého okolia. V hre sú v súčasnosti dva varianty obnovy, drahší, v sume 7,1 milióna eur a lacnejší, za 5,4 milióna eur. Lacnejší podľa Cubjakových slov nepočíta s niektorými, najmä multimediálnymi, prvkami, respektíve navrhuje lacnejšie alternatívy. O tom, ktorý z nich bude na budove MMUAW aplikovaný, má v krátkej dobe definitívne rozhodnúť vláda. Vyplýva to z vyjadrení jej predsedu Petra Pellegriniho (Smer-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Giraltovciach v utorok 17. septembra.