Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Centrum Nitry čakajú rozsiahle dopravné zmeny a obmedzenia

Marek Hattas, archívna snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Primátor Marek Hattas pripomenul, že Univerzitný most s päťprúdovou vozovkou je pre mesto kľúčovou komunikáciou a jeho rekonštrukcia je potrebná.

Nitra 23. augusta (TASR) – V centre Nitry sa od budúceho týždňa začne dlho pripravovaná rekonštrukcia Univerzitného mosta. Pre stavebné práce budú v stredu 28. augusta uzavreté jazdné pruhy vedúce do centra. Rekonštrukcia si vyžiada zmeny v organizácii dopravy. Ich súčasťou bude aj vylúčenie tranzitnej nákladnej dopravy z ulíc mesta.

Podľa nitrianskej radnice mesto čakajú najväčšie dopravné obmedzenia v jeho novodobej histórii. Dva dni pred uzáverou sa začnú pripravovať zmeny svetelnej signalizácie a búrať cestné ostrovčeky. „Rekonštrukcia mosta prinesie masívne dopravné obmedzenia nielen v meste, ale aj v blízkom okolí. Obyvatelia aj návštevníci Nitry sa budú musieť vyzbrojiť mimoriadnou dávkou trpezlivosti a ohľaduplnosti,“ zdôraznil hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Primátor Marek Hattas pripomenul, že Univerzitný most s päťprúdovou vozovkou je pre mesto kľúčovou komunikáciou a jeho rekonštrukcia je potrebná. „Som presvedčený, že každý obyvateľ Nitry si to uvedomuje a dopravné obmedzenia ľudia prijmú s pochopením. Dobrou správou je, že nepríde k úplnej uzávere, ale polovica mosta bude po celú dobu prác prejazdná. Približne na štvrť roka sa uzavrie polovica mosta zo strany Univerzity Konštantína Filozofa a potom na rovnaký čas druhá polovicu mosta zo strany Slovenskej poľnohospodárskej univerzity,” vysvetlil primátor. Podľa jeho slov je ďalšou dobrou správou, že tranzitná doprava, teda nákladné autá nad 3,5 tony, nebudú môcť jazdiť po meste a dopravné značenia ich vyvedú na obchvat Nitry.

Počas prvých troch mesiacov rekonštrukcie bude polovica Univerzitného mosta v dvoch pruhoch prejazdná von z centra mesta, smerom na sídlisko Chrenová. V meste tak vznikne okruh, ktorý povedie cez Univerzitný most, Slančíkovej ulicu, Chrenovský most a Wilsonovo nábrežie. „Pri jazde od okružnej križovatky medzi Mostnou a Napervillskou ulicou smerom k Chrenovskému mostu autá nebudú môcť pokračovať rovno k obchodnému centru Mlyny. Dopravné značenie ich pri Chrenovskom moste nasmeruje na Kmeťkovu ulicu, kadiaľ sa do centra môžu dostať buď po Ulici Fraňa Mojtu alebo po Mostnej ulici,“ uviedol Holúbek.

Z jednosmernej cesty medzi Chrenovským a Univerzitným mostom na ulici Nábrežie mládeže sa zasa nebude dať dostať na Univerzitný most, pretože prikázaný smer jazdy sa tam zmení doľava, na sídlisko Chrenová. „Všetkým zmenám v doprave bude prispôsobená svetelná signalizácia. Vyzývame všetkých vodičov, aby dôsledne sledovali dočasné dopravné značenia, prípadne sa riadili pokynmi policajtov. Na dobu niekoľkých mesiacov bude prechod centrom mesta autami problematický. Vyzývame obyvateľov Nitry, aby zvážili použitie alternatívnych spôsobov prepravy. Kto len trochu môže, nech prejde na bicykel alebo nech sa prepraví pešo. Je možné, že v čase uzávery mosta budú tieto spôsoby prepravy rýchlejšie,“ dodal Holúbek.