Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Chrípka ešte stále zatvára škôlky i školy

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Najvyššia chorobnosť bola v okrese Piešťany.

Trnava 23. marca (TASR) – Z chrípkových prázdnin sa v tomto týždni mohli tešiť deti šiestich materských a jednej základnej školy v Trnavskom kraji.

Z dôvodu vysokého počtu ochorení boli zatvorené dve škôlky a jedna škola v okrese Galanta, ďalšie dve škôlky v okrese Dunajská Streda a po jednej v piešťanskom a hlohovskom regióne.

Spolu bolo na akútne respiračné ochorenia chorých 6851 ľudí, z nich 1090 na chrípku. Je to v porovnaní s predchádzajúcim týždňom iba mierny pokles počtu prípadov. Najvyššia chorobnosť bola v okrese Piešťany, z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol u 1,5 % ochorení hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie sinusitídou, zápalom prínosových dutín. Z hľadiska stupňa intenzity je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni lokálnych epidémií.


V Bratislavskom kraji chrípka ustupuje

V 12. kalendárnom týždni poklesli v Bratislavskom kraji akútne respiračné ochorenia z 1898,4 na 1734,1 prípadov v prepočte na 100.000 osôb. Aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia klesla zo 132,1 na 119,1 prípadov na 100.000 osôb.

Ilustračné foto
Foto: TASR
Výskyt ARO a chrípky bol sporadický. Komplikácie boli hlásené v 148 prípadoch z celkového počtu ochorení, čo predstavuje 3,4 percenta. V Bratislavskom kraji hlásilo chrípku a ARO 40 percent pediatrov a 39 percent lekárov pre dospelých.

V 12. kalendárnom týždni bolo v Bratislavskom kraji hlásených 44 ochorení pertussis, čo predstavuje chorobnosť 7,04 prípadov na 100.000 osôb. Ochorenia boli hlásené zo všetkých okresov Bratislavského kraja, najvyššia chorobnosť bola v okrese Bratislava II. Najvyššiu vekovo-špecifickú chorobnosť evidovali v skupine 15- až 19-ročných osôb.


Chorých pribúda aj v Trenčianskom kraji

Ilustračné foto
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia vzrástla tento týždeň v Trenčianskom samosprávnom kraji o 88,3 percenta. Najvyšší nárast chrípkovej chorobnosti bol tento týždeň v Púchovskom okrese. TASR informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia pritom v TSK stúpla len mierne – o 3,2 percenta a dosiahla úroveň takmer 1773 ochorení na 100.000 obyvateľov. Akútnymi respiračnými ochoreniami trpeli tento týždeň najmä deti do päť rokov.

Z celkového počtu ochorení bolo 1335 na chrípku a chrípke podobné ochorenia. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na chrípku bola vo vekovej skupine šesť až 14-ročných detí.

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola tento týždeň v okrese Púchov (2703,7 ochorení na 100.000 obyvateľov), najnižšia v okrese Myjava (1076,6/100.000 obyvateľov). Pre chrípku prerušili tento týždeň školskú dochádzku v dvoch základných školách s materskou školou v okrese Prievidza a jednej základnej škole v okrese Bánovce nad Bebravou.