Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Devínska Nová Ves má nové parkovisko pri železničnej stanici

Železničná stanica Devínska Nová Ves Foto: Tablet.TV

Mestská časť so železnicami uzatvorila nájomnú zmluvu na desať rokov s možnosťou predĺženia na ďalších päť rokov. Na nájomnom ročne zaplatí 240,68 eur.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Pri železničnej stanici v bratislavskej Devínskej Novej Vsi vzniklo nové bezplatné parkovisko. Vybudovala ho mestská časť spolu so Železnicami SR (ŽSR). Ide o jeden z prvých príkladov spolupráce obce, resp. mesta a železníc. Tá funguje tak, že železnice poskytnú za zvýhodnené nájomné svoje voľné plochy pri železničných staniciach a samospráva na vlastné náklady vybuduje parkovisko, ktoré bude spravovať.

"Cieľom spolupráce je prispieť k riešeniu zlej dopravnej situácie v Bratislave a okolí, zlepšiť prístup k železničnej stanici. Vieme pritiahnuť viac cestujúcich na železnicu, ponúknuť im výhodnú kombináciu spojenia auto – vlak, a tým odľahčiť centrum Bratislavy od náporu osobných áut," priblížil generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Projekt si pochvaľuje aj mestská časť, ktorá so železnicami uzatvorila nájomnú zmluvu na desať rokov s možnosťou predĺženia na ďalších päť rokov. Na nájomnom ročne zaplatí 240,68 eur. "Najväčším prínosom bude nové parkovisko pre vodičov, ktorí sa kvôli nedostatku parkovacích miest pri stanici každý deň zbytočne stresovali," poznamenal devínskonovoveský starosta Milan Jambor. Parkovisko by tiež malo zlepšiť situáciu obyvateľov priľahlých ulíc pri železničnej stanici v Devínskej Novej Vsi, kde donedávna parkovali návštevníci stanice.

Podľa platnej legislatívy železnice nemôžu prevádzkovať parkoviská pri železničných staniciach, môžu ale za zvýhodnené nájomné poskytnúť svoje priestory samosprávam pre ich vybudovanie. ŽSR v tejto súvislosti posúdili celkovo 150 lokalít v rámci celého Slovenska. Po marcovej výzve bolo oslovených 90 miest a obcí, z toho 43 zatiaľ na ponuku nereagovalo.

Záujem prejavilo 47 miest a obcí, s mnohými z nich už železnice rokovali. Uzatvoriť nájomnú zmluvu sa podarilo v dvoch obciach, a to v spomínanej Devínskej Novej Vsi a v Lehniciach. V deviatich prípadoch sa nájomná zmluva pripravuje. Ide o Brestovany, Humenné, Lučenec, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Prievidza, Púchov – Horné Kočkovce, Šurany, Trnava.

"O ďalších nových parkovacích miestach sme pripravení rokovať so samosprávami, priebežne oslovujeme ďalšie obce, aby sme zistili ich záujem a v prípade kladného stanoviska pristúpime k preverovaniu vhodných pozemkov," podotkol Erdössy.

ŽSR pri posudzovaní lokalít riešili aj problémy, ktoré vytvorenie nových parkovísk neumožňujú. Najčastejším dôvodom je, že v predstaničnom priestore nevlastnia pozemky vhodné na tento účel, v niektorých lokalitách sú už dlhodobo uzatvorené zmluvy o prenájme. V ôsmich lokalitách to nie je možné, pretože existujúce pozemky sú potrebné pre prevádzku železničnej dopravy.