Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci v Cabove budujú náučný chodník Vulkány dávnej minulosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ivan Kríž

Chodník má slúžiť aj ako vzdelávací nástroj pre študentov, ktorí budú môcť poznatky o vulkanizme získavať priamo v teréne.

Cabov 22. apríla (TASR) - V obci Cabov v okrese Vranov nad Topľou budujú náučný chodník Vulkány dávnej minulosti. Chodník s dĺžkou viac ako sedem kilometrov bude mať interaktívne informačné tabule venované pôvodu okolitých Slanských vrchov, o sopkách a sopečných pohoriach. Ako pre TASR uviedol autor projektu Slavomír Pačuta, na príprave a budovaní chodníka pracujú obyvatelia obce a dobrovoľníci už druhý rok.

"Vznik chodníka bol motivovaný aj zvyšovaním povedomia o geologickom dedičstve našej oblasti," povedal Pačuta. Podľa neho je trasa chodníka skôr turistická. Chodník má obsahovať aj interaktívne prvky ako sprievodcu prostredníctvom mobilnej aplikácie, čo umožní návštevníkom lepšie porozumieť rôznym aspektom vulkanológie, od základných informácií o tom, ako sopky vzniknú, cez rôzne typy sopečných pohorí až po ich širší význam, ako je geotermálna energia.

Chodník má slúžiť aj ako vzdelávací nástroj pre študentov, ktorí budú môcť poznatky o vulkanizme získavať priamo v teréne. Časť obsahu bude podporená spoluprácou s americkým geológom, ktorý na sociálnej sieti vysvetľuje fungovanie sopiek. "Vďaka jeho videám, ktoré sú súčasťou niekoľkých informačných panelov, môžu návštevníci získať hlbšie pochopenie vulkanických procesov a aké boli vulkanické procesy v našej oblasti v minulosti," zdôraznil Pačuta.

Financovanie projektu zabezpečili z Európskeho zboru solidarity, ktorý poskytol granty vo výške 12.500 eur. "Projekt je výsledkom spolupráce mladých ľudí. Peniaze sme využili na nákup materiálu a aktivity realizujeme na dobrovoľníckej báze," povedal Pačuta. Otvorenie náučného chodníka je naplánované koncom mája.