Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Dohryzenému mužovi voperovali časť ucha do brucha

Juraj Paliatka Foto: TASR

Chrupavku vložili do brucha, pretože tam má šancu prežiť. Muž, ktorého dohrýzli traja psi, bude normálne počuť.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Mužovi, na ktorého v stredu (15.8.) zaútočili v Dunajskej Lužnej traja psi, voperovali ušnú chrupavku do brucha. Pri útoku odhryzli zvieratá 39-ročnému mužovi pravé ucho, záchranári ho doniesli spolu s ním do bratislavskej ružinovskej nemocnice. Momentálne je v stabilizovanom stave, po zotavení by mal hýbať aj s končatinami, na ktorých mal rozsiahle zranenia.

Zákrok vykonali v stredu (15.8.) štyria chirurgovia. "Pri včerajšej (15.8.) operácii sme ušnicu vzhľadom na stav tkanív nemohli rekonštruovať primárne, preto sme sa rozhodli pre tento vývoj, kde budeme v dvoch dobách rekonštruovať ucho," uviedol dnes pre médiá plastický chirurg Juraj Paliatka, ktorý operáciu viedol. Dodal, že takto dohryzeného pacienta ešte nevidel.

Mužovi počas operácie vložili cez dutinku chrupavku očistenú od kože do brucha. "V bruchu má šancu prežiť, potrebuje získať výživu, a aby sme ju nestratili, tak sme ju tam vložili. Tam je aj najviac chránená voči okoliu," objasnil Paliatka. Koža ušnice bola pri útoku zdevastovaná, pri ďalšej operácii ju preto budú musieť nahradiť kožou z inej časti tela. Druhá operácia by mohla prísť na rad asi o dva týždne.

Tu bude player


Pacient bude normálne počuť, keďže sluchový orgán nebol podľa lekára porušený. Tvárovú časť má poranenú minimálne. "Traumatických amputácií ušnice je veľmi málo, naša plastická chirurgia sa zaoberá najmä vrodenými chybami, keď sa dieťa narodí bez ušnice. Unikátnosť tejto operácie spočíva v tom, že je to získaný defekt, čerstvo po úraze, a že ušnica bola dovezená," informoval plastický chirurg s tým, že rovnaký zákrok sa na Slovensku ešte nerealizoval. Záchranári, ktorí ucho doniesli, konali podľa neho pri úraze veľmi zodpovedne.

Incident sa stal v stredu (15.8.) v Dunajskej Lužnej. Podľa medializovaných informácií muž fotil modelku pri jazere Košariská. Psi, ktorí strážili neďaleký areál podľa polície podhrabali plot. Privolaní policajti na mieste postrelili jedného psa, ktorý uhynul. "Dvoch psov si prevzala organizácia zaoberajúca sa ochranou zvierat," informovala po útoku hovorkyňa bratislavského Krajského riaditeľstva Policajného zboru Petra Hrášková. Vyšetrovateľ začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví.