Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Drevený altánok v dolnokubínskom parku sa stal sídlom letnej čitárne

Na snímke drevený altánok v Parku Martina Kukučína v Dolnom Kubíne, ktorý sa stal nedávno sídlom novej letnej čitárne. Občania tu môžu stráviť voľné dni čítaním či listovaním v knihách i časopisoch, niektorú z publikácií si zdarma zapožičať alebo darovať do poličky vlastnú knihu s venovaním. S myšlienkou prišli miestni poslanci a členovia občianskej iniciatívy Tvoj Kubín, ktorých inšpirovali čoraz populárnejšie výpožičné knižné búdky. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Altánok je situovaný v blízkosti hlavného pešieho koridoru pre Dolnokubínčanov, ale aj návštevníkov. Voľný čas tu trávia najmä rodiny s deťmi, ktoré navštevujú susediacu páviu voliéru.

Dolný Kubín 20. augusta (TASR) – Drevený altánok v Parku Martina Kukučína v Dolnom Kubíne sa stal nedávno sídlom novej letnej čitárne. Občania tu môžu stráviť voľné dni čítaním či listovaním v knihách i časopisoch, niektorú z publikácií si zdarma zapožičať alebo darovať do poličky vlastnú knihu s venovaním. S myšlienkou prišli miestni poslanci a členovia občianskej iniciatívy Tvoj Kubín, ktorých inšpirovali čoraz populárnejšie výpožičné knižné búdky.



"Knižné búdky, ktoré v meste pribudli, sú väčšinou len s malou kapacitou. Chýbalo nám pri nich miesto na sedenie. Preto nám napadlo, že by bolo fajn nájsť miesto, kde si ľudia budú môcť pri čítaní v pokoji posedieť. Ideálne sa nám na to javil tento altánok, ktorý v lete nie je veľmi využívaný, ale nachádza sa na dobrej trase," uviedol pre TASR Ján Prílepok z občianskej iniciatívy Tvoj Kubín.

Altánok je situovaný v blízkosti hlavného pešieho koridoru pre Dolnokubínčanov, ale aj návštevníkov. Voľný čas tu trávia najmä rodiny s deťmi, ktoré navštevujú susediacu páviu voliéru. Čitáreň je vybavená troma prútenými kreslami a knižnicou. Tá je v týchto dňoch už plná kníh.

"Keď sme zvažovali, ako budeme čitáreň zapĺňať, rozhodli sme sa osloviť naše základné školy. Riaditeľky požiadali žiakov, aby priniesli jednu knihu zo svojho domova. Naším cieľom totiž nebolo, aby sa ľudia hromadne zbavili niekoľkých desiatok kníh, ale zapojiť do tvorby čitárne čo najviac rodín. Nech aj deti majú pocit, že to je ich letná čitáreň. Okrem toho sme ich požiadali aj o napísanie venovania, aby si darovanú knižku potom vedeli nájsť priamo v čitárni alebo aby ďalší návštevníci pri čítaní vedeli, od koho knižka je," vysvetlil Prílepok.

Čitáreň skúšobne otvorili koncom júna len na prvé dva týždne, pretože sa obávali, či sa nestane terčom vandalizmu. "Na naše potešenie sa tu za ten čas nič neudialo, takže teraz je priestor prístupný nonstop," dodal.

Lokalitu navštívili aj miestne základné školy, ktoré tu v rámci leta pripravili pre deti rôzne aktivity. "Pribudlo aj množstvo časopisov, chodí nám veľa fotografií detí, ako si tu čítajú. Má to úspech," zhodnotil Prílepok.

Pri aktivitách v meste sa občianska iniciatíva snaží zapájať čo najviac detí. "Pretože práve tým, že ich to stojí nejakú obetu, v tomto prípade knižku, tak majú pocit, že je to aj ich dielo. Potom sa, dúfame, budú inak stavať aj ďalším k veciam, ktoré ich v našom meste obklopujú," uzavrel.