Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Duslo chce predať plaváreň mestu, ktoré nemá peniaze na opravu strechy

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dano Veselský

Bazén v plavárni kedysi plnil funkciu protipožiarnej nádrže pre Duslo. Po zmene výrobných technológií už neslúži ako rezervná nádrž v prípade požiaru, preto Duslo nemá záujem o jej prevádzku.

Šaľa 11. februára (TASR) – Prevádzka plavárne v areáli Dusla v Šali je ohrozená. Objekt potrebuje rekonštrukciu strechy. Bez nej hrozí, že plaváreň zostane po skončení platnosti povolenia na prevádzku od apríla tohto roka zatvorená. Jej terajší majiteľ, chemický závod Duslo Šaľa, do budovy investovať nechce. Ponúkol ju preto mestu Šaľa na predaj za podstatne nižšiu cenu, ako je znalecký odhad. Budúcnosťou plavárne, ktorá ročne eviduje vyše 50.000 vstupov, sa zaoberali mestskí poslanci na svojom zasadnutí koncom minulého týždňa.

Bazén v plavárni kedysi plnil funkciu protipožiarnej nádrže pre Duslo. Po zmene výrobných technológií už neslúži ako rezervná nádrž v prípade požiaru, preto Duslo nemá záujem o jej prevádzku. Podľa znaleckého posudku má budova, priľahlý pozemok a technológia hodnotu viac ako 2,9 milióna eur. Duslo ponúklo nehnuteľnosť mestu za 500.000 eur, pričom mesto by ju mohlo splácať päť rokov v ročných splátkach 100.000 eur, informovala poslancov prednostka mestského úradu Jana Nitrayová.

Plaváreň je vykurovaná odpadovým teplom z chemičky, preto by počas splácania plavárne Duslo garantovalo mestu dodávky energie za súčasné ceny. Investičné náklady na opravu strešnej krytiny sú vyčíslené na zhruba 300.000 eur. Podľa teoreticko-technického posudku, ktorý vypracovala Slovenská technická univerzita v Bratislave, je v nevyhovujúcom stave lanová strešná konštrukcia plavárne, informovala hovorkyňa mesta Erika Kollerová.

Vedenie mesta má záujem prevádzku plavárne udržať, preto sa usiluje nájsť aj mimorozpočtové zdroje na opravu strechy. Primátor Jozef Belický sa obrátil listom na Ministerstvo školstva, vedy a výskumu SR, ktoré má v pôsobnosti aj šport. "Toto športovisko ďaleko presahuje náš región. Preto si myslíme, že aj ústredné orgány štátnej správy by mali zaujať k tomu nejaký postoj. Mesto Šaľa na to peniaze nemá a Duslo nemá záujem o prevádzku plavárne," uviedol Belický.

Súčasné povolenie na prevádzku plavárne je platné do konca apríla. Ak by bolo jasné, že mesto budovu odkúpi a strechu v najbližšom čase opraví, je možnosť povolenie predĺžiť do októbra tohto roka. O ďalšom osude plavárne budú poslanci rozhodovať na marcovom zasadnutí zastupiteľstva.