Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Dóme sv. Alžbety je unikátna inštalácia z tisícov lepiacich pások

Košice Foto: TASR/S. Písecký

Inštalácia v košickej katedrále je aj podľa francúzskej umelkyne špecifická.

Košice 19. januára (TASR) - Umeleckú inštaláciu v podobe spirituálneho nebeského stĺpu z tisícov lepiacich pások dnes sprístupnili v košickom Dóme sv. Alžbety. Ide o súčasť Otváracieho ceremoniálu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013.

Jednoduchý predmet, akým sú kotúče lepiacich pások, dobre zachytávajú a odrážajú svetlo, a v kombinácii s farebnými vitrážami vytvárajú v priestore pred oltárom množstvo fascinujúcich svetelných bodov. Lepiace pásky sú v dóme uchytené v blízkosti oltára na špeciálnej konštrukcii visiacej zo stropu. Autorkou diela s názvom Kumulus je francúzska umelkyňa Elise Morin.

"Elise sa rozhodla prispôsobiť inštaláciu jedinečnému priestoru Dómu svätej Alžbety, v ktorom vytvorila svoj spirituálny nebeský oblak. Je to prvýkrát, čo sa súčasne umenie predstavuje v košickom kostole a nadviaže tak na dlhoročnú tradíciu z minulosti, keď bolo vizuálne umenie neoddeliteľnou súčasťou každého božieho chrámu," uviedla kurátorka Zuzana Pacáková. Dodala, že priestor chrámu je špecifický, vyvoláva rešpekt a dodáva dielu osobitú atmosféru.

Inštalácia v košickej katedrále je aj podľa francúzskej umelkyne špecifická. "Na rozdiel od našich chrámov je tu cítiť oveľa viac duchovného, pozdvihujúceho. Tým, že priestor je taký veľký, tento Kumulus je vyšší a užší ako predošlé a vytvára popri architektonických ďalší, svetelný pilier," konštatovala Elise Morin. Sakrálne prostredie vníma ako podstatné pre celkový význam inštalácie. Prepojenie umeleckého a sakrálneho nie je podľa nej v náboženskom motíve, ale viac v myšlienke, že zo skromného kancelárskeho predmetu sa stáva elegantný, majestátny objekt. "Symbolický náboženský aspekt vnímam vo vzdaní holdu jednoduchosti a krehkosti každodenného života. Dielo samo o sebe nie je náboženské, ale prostredníctvom svetla a jeho vertikálnej orientácie získava na význame i spiritualite," povedala. Morin zavítala do Košíc druhýkrát, vlani počas podujatia Biela noc prezentovala dielo Water Carrier z 5000 skúmaviek.

Na snímke cyklisti v pešej zóne Košíc na Hlavnej ulici, v pozadí Dóm sv. Alžbety Košice
Foto: TASR/Milan Kapusta


Inštaláciu Kumulus v efektom vizuálnom predvedení si možno pozrieť pri slávnostnom rozsvietení Dómu sv. Alžbety dnes o 17.00 h. Na mieste ostane počas víkendu a podľa kurátorky v závislosti od reakcií verejnosti a cirkevnej obce možno aj neskôr.

Druhou pozoruhodnou site-specific inštaláciou vytvorenou pre otvorenie EHMK je dielo Tape Košice v priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity. Autorom je rakúsko-chorvátska umelecká skupina s názvom Numen/for use. Priestorová inštalácia vznikla z potravinárskej fólie. "Je to taká priesvitná architektúra, ktorá sa zachytáva na stĺpy a vytvára akoby pavučinu. Človek do tých pavučín môže vojsť, ľahnúť si tam, prejsť sa, čiže je to taká zážitková vec, ktorá myslím, upúta všetky vekové kategórie," povedala pre TASR Pacáková.

Numen-Tape Košice si môžu návštevníci pozrieť a vyskúšať od dnes do 28. februára, v čase od 9.00 do 20.00 h.