Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Projekt Imaginácie vznikol vďaka tomu, že Košice dostali titul EHMK

Jednou z kľúčových téz projektu Interface, s ktorým Košice uspeli v súťaži o titul EHMK, bolo preniesť kultúru do otvoreného priestoru.

Košice 20. januára (TASR) – Ak by Košice nezískali titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013, neexistoval by ani projekt Imaginácie. Pre TASR to vyhlásila autorka tohto multižánrového plenérového podujatia, ktoré si v Košiciach za tri roky získalo množstvo priaznivcov, Ľubica Blaškovičová.

Projekt EHMK bol zo začiatku pre mňa nezrozumiteľný. Pod abstraktnými pojmami, ktoré vtedy programový tím používal, som si nedokázala predstaviť obsah. Mne to celé pripomínalo festival súčasného umenia a alternatívnej kultúry,“ povedala Blaškovičová. Dodala, že titul EHMK vnímala a vníma ako príležitosť predstaviť sa miestnej kultúre. „Teraz sa mi zdá, že Košičania EHMK oveľa viac prijali ako svoj projekt,“ doplnila Blaškovičová a pripomenula, že teraz je doň zapojených oveľa viac miestnych umelcov, než to vyzeralo zo začiatku.

Jednou z kľúčových téz projektu Interface, s ktorým Košice uspeli v súťaži o titul EHMK, bolo preniesť kultúru do otvoreného priestoru. „Bolo mi jasné, že ľuďom sa do kamenných inštitúcií nechce chodiť a že je potrebné umenie priniesť k nim,“ zdôraznila. Priznala tiež, že to bol prvotný impulz na zorganizovanie Imaginácií. „Ak by nebolo EHMK, asi by som nenašla odvahu sa do toho vôbec púšťať,“ doplnila. Projekt sa tak dostal do povedomia a umelci, ktorí v ňom už účinkovali, Blaškovičovej potvrdili, že ide o unikátne predstavenie, aké nemá vo svete obdobu. Blaškovičová tiež priznala, že bola oslovená aj zahraničnými organizátormi, problémom sú však financie a časová náročnosť na prípravu podobných projektov. „Všetci si myslia, že z Imaginácií žijem. Organizácia, technické zabezpečenie, množstvo umelcov však pohltia celý rozpočet a boli aj ročníky, ktoré som dotovala z vlastného,“ pousmiala sa.

V roku, keď sú Košice hlavným mestom európskej kultúry, sa projekt Imaginácie vráti do mestského parku, ktorý je ešte v súčasnosti v rekonštrukcii. „Motívom bude zrod svet(l)a. Bude to fascinujúce divadlo, kde budú herci, tanečníci, akrobati, klauni, vizuálne umenie, chcela by som tam mať aj akvabely,“ dodala Blaškovičová.

Umelci stvárnia príbeh v 13 vizuálnych obrazoch. Divákom ponúknu okrem projekcie aj akrobacie, šermiarske súboje, elektrickú a laserovú šou. V tomto roku projekt Imaginácie navštívi aj mestá Pentapolitany.