Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Košice pripravujú stratégiu kultúrneho rozvoja po roku 2013

Foto: TASR/František Iván

Snahou Košíc je tiež zaradiť sa do siete tzv. kreatívnych miest UNESCO.

Košice 20. januára (TASR) - Mesto Košice chce využiť impulzy prebiehajúceho projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) aj do ďalších rokov s trvalým udržaním nových kultúrnych programov a inštitúcií. "Pripravujeme plán pre kreatívny priemysel so zahraničnými expertmi, ale aj stratégiu kultúrneho rozvoja mesta po roku 2013," uviedol pre TASR riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ján Sudzina.

Investičné projekty EHMK prinesú Košiciam nové multižánrové kultúrne centrum Kasárne/Kulturpark či výstavný priestor Kunsthalle, otázkou je zabezpečenie ich ďalšieho fungovania. Financovanie by sa podľa Sudzinu malo riešiť na báze rôznych partnerstiev vrátane účasti podnikateľského sektora. "Sme veľmi blízko dohodám s jednotlivými súkromnými firmami, aby sa stali päťročnými partnermi, či už pre Kunsthalle alebo Kasárne/Kulturpark. Snažíme sa aj o zosieťovanie s podobnými inštitúciami v zahraničí, aby tie náklady na umeleckú produkciu boli menšie a vedeli sme spoločne žiadať, napríklad, o medzinárodné európske granty," konštatoval.

Kultúra by podľa Sudzinu nemala byť na 100-percent podporovaná z verejných zdrojov. Za dôležité považuje, aby si ľudia uvedomili, že potrebujú kultúru a boli za ňu ochotní aj zaplatiť. "Mnohokrát to nie je o tom, čo si môžme dovoliť, ale o tom, či to pre nás hodnota a priorita je alebo nie je. A celý ten projekt smeruje aj k tomu, aby trošku prebudil ľudí, aby si uvedomili, že ak majú byť hrdí na svoje mesto, musia to mesto posúvať sami," dodal.

Snahou Košíc je tiež zaradiť sa do siete tzv. kreatívnych miest UNESCO. "Samozrejme, rozmýšľame, čo ďalej. Chceme sa uchádzať o titul UNESCO Creative City of Media Arts, ktorý by bol takým ďalším pokračovaním a možno by udržal tú pozornosť zahraničia o Košice. To je aj veľmi dôležité pre argumenty na podporu, či už privátneho sektora alebo verejných zdrojov," konštatoval Sudzina.

Ako inšpiratívny príklad pre Košice spomenul rakúsky Linz - EHMK v roku 2009, kde dlhodobo funguje medzinárodný festival Ars Elektronica. Ten mnohí miestni obyvatelia spočiatku vnímali dosť negatívne a nevedeli sa s ním stotožniť, priniesol však veľký rozvoj a prílev návštevníkov z celého sveta. "V tomto sa inšpirujeme a pripravili sme napríklad podujatia Sound City Days alebo Dni nového tanca, ktoré možno v súčasnej dobe Košičanom veľa nepovedia a hovoria si, že toto nie je umenie. Práve takéto podujatia, ktoré majú iný charakter, nemajú takú konkurenciu a nie sú tak finančne náročné, však môžu spôsobiť, že sa Košice objavia v rôznych druhoch umenia na mape Európy, a to nie je málo."