Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Ekologické projekty sa zrealizujú vďaka programu Zelené oázy.

V 7. ročníku získalo podporu 23 projektov. Témou tohto ročníka bol návrat k tradičnému pestovaniu úžitkových, liečivých a okrasných rastlín

Banská Bystrica 16. apríla (TASR) - Revitalizácia školského parku, obnova náučného chodníka či ovocného sadu, vytvorenie bylinkovej záhradky a mnohé ďalšie ekologické projekty po celom Slovensku sa zrealizujú aj vďaka podpore z grantového programu Zelené oázy. V 7. ročníku získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56.000 eur. Pre TASR to uviedla Eva Ščepková z Nadácie Ekopolis v Banskej Bystrici.

Témou tohto ročníka, ktorý vyhlásila nadácia a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., bol návrat k tradičnému pestovaniu úžitkových, liečivých a okrasných rastlín. V 7. ročníku Zelených oáz bolo z geografického hľadiska najviac projektov podporených v Banskobystrickom, Nitrianskom a Žilinskom kraji (po štyri projekty), a v Košickom a Prešovskom (po tri). Z Bratislavského a Trenčianskeho kraja boli vybrané po dva projekty a z Trnavského kraja jeden. Všetky by sa mali realizovať od apríla do septembra.

Najviac zaujala Pasterikova prírodná záhradka

Ščepková priblížila, že medzi projekty, ktoré v tomto roku najviac zaujali poradný výbor grantového programu, patrí Pasterikova prírodná záhradka. Cieľom organizácie Regionálneho rozvojového partnerstva z Veľkého Šariša je vytvorenie vzorovej, okrasnej a produkčnej záhrady založenej na permakultúrnych princípoch pre potreby školských vzdelávacích aktivít.

Medzi projekty patrí aj obnova unikátneho vodného systému jazierok a prívodného kanála v historickom parku v Topoľčiankach, ktorý zrealizuje Občianske združenie PARK Topoľčianky. Ďalším je projekt Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica s názvom Zelený priestor, nie len pre cyklistov, v historickom centre Banskej Bystrice. Aktivity sú zamerané na vytvorenie pilotného cyklistického stanovišťa s prvkami funkčnej zelene na okraji historického jadra mesta, ktoré bude zároveň štartom i cieľom mestských a prímestských cyklotrás.

"Bude zaujímavé sledovať aj výsledok projektu rekonštrukcie tradičnej ovocinárskej a včelárskej farmy," pokračovala Ščepková. Cieľom je zaujať a vzdelávať mladých ľudí o ovocinárstve a včelárstve a podporiť miestny včelársky klub pri základnej škole vo Vrbovciach v Trenčianskom kraji.

"Zapojenie sa občanov vo všetkých fázach projektu, citlivý výber vhodných druhov drevín určených na výsadbu vzhľadom na lokalitu, originalita projektu a jeho celkový prínos pre miestnu komunitu, prípadne cieľovú skupinu. To boli hlavné kritériá, ktorými sa riadili pri výbere členovia poradného výboru. Pri zrovnateľnej kvalite projektov zohľadnili aj geografický princíp podpory," uvádza programový manažér z Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

Do projektu sa zapojilo 336 žiadateľov. Poradný výbor grantového programu vybral do druhého kola 80 projektov. Celková požadovaná suma v druhom kole dosiahla 998.592 eur.