Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Muránska planina bola vyhlásená za národný park pred 20 rokmi

Na snímke výhľad na Muránsku planinu zo Salaša Zbojská za obcou Pohronská Polhora. Foto: TASR - Branislav Račko

Na jej území sa nachádza viac ako 250 jaskýň, 15 priepastí, vyše 50 ponorov a vyvieračiek, ale aj množstvo povrchových krasových javov.

Muráň 11. októbra (TASR) – Národný park Muránska planina (NP MP) v Banskobystrickom kraji, jeden z najmladších národných parkov na Slovensku, oslavuje v týchto dňoch 20. výročie svojho vyhlásenia. Štatút národného parku získala planina v roku 1997, predtým bola od roku 1976 chránenou krajinnou oblasťou.

"Muránska planina je jednou z najzachovalejších krasových oblastí Slovenska. Oplýva množstvom povrchových i podzemných krasových javov, ako aj mimoriadnou druhovou pestrosťou fauny a flóry. V súčasnosti patrí k menej navštevovaným národným parkom, no čoraz viac sa dostáva do povedomia verejnosti najmä vďaka rôznym aktivitám, zameraným na rozvoj infraštruktúry a služieb v oblasti cestovného ruchu," informuje v súvislosti s výročím Štátna ochrana prírody SR.

Podľa údajov Správy NP MP sa na jej území nachádza viac ako 250 jaskýň, 15 priepastí, vyše 50 ponorov a vyvieračiek, ale aj množstvo povrchových krasových javov – škrapy, krasové jamy, tiesňavy, skalné veže a ihly či skalné brány. Typickou rastlinou planiny je lykovec muránsky, endemit a treťohorný relikt, ktorý tu pretrval milióny rokov a prežil aj zaľadnenie.