Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Súčasťou fašiangov bola zabíjačka, varili sa trhance, bol aj workshop

Na snímke členovia folklórnych súborov Poľana zo Zvolena a Kýčera z Čierneho Balogu počas festivalu. Foto: TASR/Jozef Poliak

O fašiangy v Čiernom Balogu, ktoré sa konajú už po 18. krát, javia záujem nielen ľudia z regiónu, ale prichádzajú aj z iných kútov Slovenska.

Čierny Balog 9. februára (TASR) - O workshop na tému Miestne ľudové tradície a ich využitie v cestovnom ruchu bol tento rok bohatší program tradičného festivalu Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti ... v obci Čierny Balog v okrese Brezno. Ľudí však pred tamojší kultúrny dom prilákala najmä domáca zabíjačka, ale aj súťaže v pílení dreva a vo varení trhancov.

"Workshop je súčasťou budovania klastra Huculská magistrála, ktorý realizuje obec Čierny Balog," povedal TASR jeho odborný garant Igor Pašmík. "Mal by napomôcť rozvoji území mikroregiónov Muránska planina a Čierny Hron," dodal.

Workshop bol prioritne určený pre podnikateľov v cestovnom ruchu a ľudí, ktorí rozvíjajú miestne ľudové tradície, no mohla sa ho zúčastniť a širšia verejnosť.

Už o tradičnú fašiangovú pochôdzku po miestnych častiach sa popoludní postaralo niekoľko folklórnych súborov z Liptova, Podpoľania a Horehronia. Nechýbala ani domáca folklórna skupina Kýčera. Bursovníci, ako im tamojší obyvatelia hovoria, priniesli do dediny vlastné fašiangové piesne a koledy. "Spolu s domácimi navštívime niekoľko desiatok domov v osade Krám a Medveďovo," povedala TASR členka Folklórneho súboru Poľana zo Zvolena.

Medzi maskami pochodujúcimi dedinou boli tak ako inokedy kozy a kravy, anjeli a čerti a, samozrejme, postavičky z ľudu - železničiari, väzni či ľahké ženy.

Do Čierneho Balogu dnes ľudí lákala aj tradičná fašiangová atrakcia - odstavený vagón známej Čiernohronskej železnice. Viacerým ale chýbali miestne výborné šišky a koláče, ktoré kedysi dotvárali kolorit vagóna.

Jedna z najväčších vidieckych osláv konca zimy a začiatku jari dnes prilákala na Horehronie niekoľko tisíc ľudí.

Čiernobalocký fašiang večer pravidelne vrcholí v miestnom kultúrnom dome. Okrem všetkých zúčastnených folklórnych súborov sa vo večernom programe predstavia aj dedinskí ľudoví rozprávači.