Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Festival Cigánsky bašavel chce priblížiť rómsku kultúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Vrcholom podujatia bude opäť tradičný galaprogram detí z Divých makov a ich hostí – tanečnú skupinu Credance a ohňovú šou povedie huslistka a primáška Barbora Botošová.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Autentickú rómsku hudbu, tanec a spev, ukážky cirkusového umenia či ochutnávku tradičných rómskych špecialít prinesie v nedeľu (19.8.) do hlavného mesta deviaty ročník Cigánskeho bašavelu. Multižánrový open-air festival ponúkne zábavu pre celú rodinu s cieľom priblížiť rómsku kultúru. TASR o tom informovalo občianske združenie Divé maky.

„Sme radi, že Cigánsky bašavel sa stal už tradičným miestom spoločných zážitkov, ktoré pomáhajú zbližovať ľudí a dokážu búrať bariéry," povedala zakladateľka združenia Barbora Kohútiková. Na Dunajskom nábreží podľa jej slov vystúpia tradičné slovenské rómske kapely aj nadaní mladí umelci, ktorí vďaka Divým makom môžu rozvíjať svoj talent. „Vrcholom podujatia bude opäť tradičný galaprogram detí z Divých makov a ich hostí – tanečnú skupinu Credance a ohňovú šou povedie huslistka a primáška Barbora Botošová," priblížila Kohútiková.

Návštevníci festivalu budú môcť podporiť talentované rómske deti a mládež buď zaslaním darcovskej SMS v tvare DMS MAKY na číslo 877, alebo finančným darom priamo na mieste konania. „Každoročne organizujeme Cigánsky bašavel práve preto, aby sme našim deťom dali priestor a šancu ukázať, čo dokážu. Vďaka podpore verejnosti dostávajú príležitosť zmeniť svoj osud, za čo veľmi ďakujeme," dodala Kohútiková.

V rámci sprievodného programu budú pre deti pripravené ukážky cirkusového umenia, kútik s animátormi, výtvarný workshop či maľovanie na tvár, pre dospelých zase bezplatné líčenie, predaj handmade výrobkov či ochutnávka tradičných rómskych špecialít.

Podujatie podporili Ministerstvo kultúry SR, Bratislavský samosprávny kraj a Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Vstup na festival je voľný a jeho kompletný program je k dispozícii na www.ciganskybasavel.sk.