Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Festival Ľudia z rodu Rómov prinesie tanec, divadlo i veštenie

K rómskej kultúre neodmysliteľne patrí aj tanec. Foto: TASR/Michal Svítok

Kultúrne Združenie Rómov Slovenska sľubuje program plný rôznorodých umeleckých foriem a žánrov.

Bratislava/Banská Bystrica 16. augusta (TASR) - V Banskej Bystrici sa uskutoční v piatok a sobotu (17. a 18.8.) 11. ročník kultúrneho podujatia Ľudia z rodu Rómov. Odprezentuje históriu, tradície i súčasnosť rómskeho etnika.

Kultúrne Združenie Rómov Slovenska, ktoré podujatie organizuje, sľubuje program plný rôznorodých umeleckých foriem a žánrov. Program festivalu sa začína v piatok o 11. h tanečnými workshopmi na Námestí SNP. "Prebiehať bude paralelne na viacerých miestach a predstaví aj históriu a rómske tradície, bude sa tu aj veštiť," priblížila spoluorganizátorka podujatia Andrea Bučková.

V rámci piatkového programu príde na rad aj zrejme najväčšie lákadlo tohtoročného festivalu – predstavenie českého divadla ARA ART. "Vo svojej inscenácii Guli daj sa venuje najpálčivejším témam, ktoré sa týkajú rómskeho etnika, holokaustu i súčasných antirómskych nálad v českej i slovenskej spoločnosti," uviedla Bučková s tým, že jedinečnosť predstavenia znásobuje aj fakt, že štandardné divadelné predstavenie je doplnené videoprojekciou.

Piatkový program zakončí koncert v Dome slovenského misijného hnutia na Skuteckého ulici, kde sa predstavia od 18. h amatérske a profesionálne formácie zo Slovenska, Česka a Maďarska. "Na pódiu tu vystúpia súbory, ktoré sa venujú tradičnému žánru rómskej hudby, ale aj tie, ktoré idú modernou vlnou." Umelecky rôznorodý bude podľa slov Bučkovej aj sobotňajší štvorhodinový galaprogram, ktorý sa v priestoroch Clubu Ministry of Fun začína o 14. h.

Jedenásty ročník kultúrneho podujatia Ľudia z rodu Rómov organizuje Kultúrne Združenie Rómov Slovenska v spolupráci s mestom Banská Bystrica, Alianciou rómskych organizácií a neziskovou organizáciou Záhrada – Centrum nezávislej kultúry. Podujatie finančne podporil Úrad vlády SR a mesto Banská Bystrica. Záštitu nad tohtoročným podujatím prevzal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimír Maňka.