Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pri obnove ihriska vo Fiľakove zachránili aj 50-ročný detský kolotoč

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pôvodne mal byť síce odstránený, ale voči tomuto zámeru protestovalo veľa obyvateľov mesta, ktorí svoj zamietavý postoj prezentovali aj na sociálnej sieti.

Fiľakovo 21. septembra (TASR) – Drevený hrad, hojdačky, preliezačky a pieskovisko, ale tiež altánok, lavičky a odpadkové koše. Všetky tieto nové herné prvky a ďalšie vybavenie pribudlo na zrekonštruovanom detskom ihrisku v Mestskom parku vo Fiľakove v Lučeneckom okrese, ktoré samospráva v piatok oficiálne odovzdala do užívania.

Zaujímavosťou je, že v rámci rekonštrukcie ihriska bol zachovaný a obnovený pôvodný, viac ako polstoročný detský kovový kolotoč. Pôvodne mal byť síce odstránený, ale voči tomuto zámeru protestovalo veľa obyvateľov mesta, ktorí svoj zamietavý postoj prezentovali aj na sociálnej sieti.

"Ľuďom skrátka prirástol kolotoč k srdcu. Našťastie sa dal zachrániť a dnes je už bezpečný. Ide teda o akési skĺbenie minulosti s modernými hernými prvkami," uviedol na margo kolotoča a detského ihriska primátor Fiľakova Attila Agócs.

Dodal, že v budúcnosti plánuje samospráva pri ihrisku osadiť kameru a o jeho bezpečnosť sa bude starať aj strážca Mestského parku. Staré prvky z ihriska chce samospráva obnoviť a osadiť ich na mestských sídliskách.

Celková rekonštrukcia ihriska stála približne na 25.000 eur, z toho zhruba 12.000 eur vo forme konkrétnych herných prvkov venovala Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť cez nadáciu Veolia. "Mesto prispelo ďalšími približne 13.000 eurami," dodal primátor, podľa ktorého do roku 2014 smerovali do obnovy detských ihrísk vo Fiľakove len menšie investície.

"Aj preto boli zastarané, zošednuté a viaceré rodiny tak so svojimi ratolesťami radšej chodili na ihriská do okolitých miest. V roku 2015 sme sa teda rozhodli, že začneme v tejto oblasti investovať," objasnil Agócs.

Ako prvé pribudlo nové ihrisko na Mládežníckej ulici pri sídle Mestského bytového podniku. "Naozaj zožalo obrovský úspech. Ak je pekné počasie, tak je tam popoludní naraz aj 40 či 50 detí. Povzbudilo nás to k obnove tohto ihriska v Mestskom parku," zakončil primátor.