Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Fotografická súťaž má upozorniť na bariéry pre hendikepovaných

Do súťaže sa môžu zapojiť záujemcovia tým, že v meste nafotia prekážku v priestore, ktorá tvorí ťažko zdolateľnú bariéru pre ľudí pripútaných na invalidný vozík, nevidiacich a podobne.

Prešov 15. apríla (TASR) – Nová fotografická súťaž Bariéry pod lupou sa začala dnes v Prešove. Má poukázať na mnohé prekážky, ktoré hendikepovaným ľuďom bránia v pohybe na verejných priestranstvách. Súťaž organizuje portál www.socialnypresov.sk v spolupráci s ďalšími partnermi.

"Chceme takýmto spôsobom priblížiť čo najširšej verejnosti a snáď aj kompetentným orgánom, ako občania so zdravotným postihnutím musia každodenne víťaziť nad bariérami, ktoré si zdraví ľudia často ani nevšimnú," povedala koordinátorka súťaže Renáta Kuková.

Pripomenula, že do súťaže sa môžu zapojiť záujemcovia tým, že v meste nafotia prekážku v priestore, ktorá tvorí ťažko zdolateľnú bariéru napríklad pre ľudí pripútaných na invalidný vozík, nevidiacich a podobne. Tie treba poslať na príslušnú adresu vyhlasovateľa. Súťaž má dva kolá, pričom prvé sa začína na jar a druhé pokračuje na jeseň.

Podľa Kukovej hendikepovaní ľudia patria rovnako do tejto spoločnosti ako ich zdraví spoluobčania a preto musia mať na život vytvorené primerané podmienky. Ide napríklad o parkovacie miesta, plošiny, rampy, výťahy, toalety, nadjazdy a množstvo ďalších vecí, ktorými sa zaoberá "bezbariérová" architektúra.

Nedostatok bezbariérových pristupov

Koordinátorka tvrdí, že v poslednom čase sa situácia v bezbariérových prístupoch síce pohla dopredu, ale stále je ich nedostatok na miestach, kde sa potrebujú dostať hendikepovaní ľudia. Sú to napríklad schody, úzke priechody, pre vozičkára nezdolateľné vchody do obchodov, vysoké obrubníky a ďalšie.

"Paradoxom sú však bezbariérové úpravy, z ktorých nie je jasné, komu v skutočnosti majú slúžiť. Ide napríklad o strmé nájazdy pre vozičkárov, plošiny nespĺňajúce svoj účel, stĺpy v prostriedku chodníkov, priechod pre chodcov ústiaci na chodník s vysokým obrubníkom a rôzne iné," uviedla Kuková.

Súťaž je vekovo neobmedzená a môžu sa na nej zúčastniť všetci, ktorí citlivo vnímajú svet okolo seba. Dá sa do nej zapojiť priamo zaslaním súťažnej fotografie alebo hlasovaním za "naj" bariéru. Zo všetkých fotografií vznikne na konci roka nový kalendár na rok 2014.