Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Galéria umelcov Spiša prezentuje diela 14 jubilujúcich autorov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najstaršie diela výstavy, ktorú slávnostne uvedú na vernisáži v stredu 22. augusta, vytvoril Andor Borúth, ktorý sa narodil pred 145 rokmi.

Spišská Nová Ves 20. augusta (TASR) – Galéria umelcov Spiša (GUS) uviedla výstavu Jubilanti 2018, ktorá prezentuje vybrané diela 14 jubilujúcich autorov. Deje sa tak v rámci odborného výskumného projektu, ktorý GUS realizuje od roku 2012. „V roku 2018 si pripomíname výročia narodenia 38 autorov zo zbierky galérie, z ktorých výstava uvádza 14 vybraných profilov jubilujúcich autorov," uviedla kurátorka výstavy Mária Šabľová.

Cieľom expozície je podľa nej generačná i výtvarná rôznorodosť a prezentácia autorov, z ktorých niektorí neboli v posledných rokoch profilovo uvedení v galerijnej dramaturgii. Vo výbere je maliarstvo, kresba, grafika, fotografia i plastika. „Koncepcia výstavy je rozdelená na autorov, ktorých nedožité výročie si pripomíname v tomto roku a autorov, ktorí oslavujú životné jubileum. Výber diel reprezentuje charakter tvorby jednotlivých umelcov," objasnila Šabľová s tým, že 26 diel 14 jubilantov je iba zlomkom z celkového počtu 291 zbierkových predmetov týchto umelcov, ktoré sa nachádzajú v depozitári GUS.

Najstaršie diela výstavy, ktorú slávnostne uvedú na vernisáži v stredu 22. augusta, vytvoril Andor Borúth, ktorý sa narodil pred 145 rokmi (1873 - 1955). Bol figuralistom i krajinárom, vo svojej tvorbe sa však prevažne venoval portrétom. Naopak najmladším umelcom je Tomáš Cetera, ktorý maľbou vytvára ilúziu priestorovej inštalácie.

„Krajinu východného Slovenska v dielach zobrazili Jozef Fabini a Július Jakoby, abstrakciu zastupujú maľby Vladimíra Broniševského a Štefana Kovaľa. Abstraktné reflexie Františka Guldana podčiarkuje vlastná autorská technika tzv. patinovaná asambláž. Expresia využívaná v dielach Petra Jedličku, Petra Pollága a Emila Sedláka je vyjadrením ich vnútorných pocitov," konkretizovala Šabľová s tým, že fotografia je zastúpená tvorbou Roba Kočana, ktorý vytvára imaginárne obrazové svety. Insitu zastupuje dielo Tibora Gurina, komorná bronzová plastika Andreja Rudavského je zas charakteristickým vyjadrením jeho tvorby v metaforickom stvárnení. Neexistujúce krajiny zobrazujú poštové známky Petra Rollera.

Krajinomaľba, portréty a abstrakcia tvoria gro žánrov vystavených diel, kde sa prepájajú aj jednotlivé techniky s maliarskym nadaním autorov. „Výsledkom sú majstrovské diela, prinášajúce nezabudnuteľný zážitok," konštatovala kurátorka a dodala, že súčasťou výstavy je aj exteriérová inštalácia jubilujúceho keramikára Petra Smika pod názvom Srdcia v Záhrade umenia.

Cieľom niekoľkoročného výskumu Jubilanti je zhodnotiť zbierkový fond spišskej galérie a doplniť zbierkotvornú koncepciu o aktuálne okruhy. Doposiaľ bolo odborne spracovaných 95 autorských profilov z celkového objemu 230 umelcov zastúpených v zbierke a to nielen výstavne, ale aj v publikáciách. Výstavu Jubilanti 2018 môžu návštevníci GUS vidieť do začiatku decembra.