Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Mesto Bratislava chce Gerulatu navrhnúť do zoznamu UNESCO

Gerulata Foto: TASR/Pavel Neubauer

Gerulata bol rímsky vojenský tábor založený v druhej polovici prvého storočia nášho letopočtu.

Bratislava 20. januára (TASR) – Plánovaná rekonštrukcia múzea Antická Gerulata v bratislavských Rusovciach ma vytvoriť interaktívny moderný areál 21. storočia, aby v ňom vzniklo atraktívne miesto pre oddych a kultúrne podujatia. Zároveň aby vzácna historická pamiatka takmer spred dvoch tisícročí mohla ašpirovať na zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Hlavné mesto SR preto vyhlásilo verejnú anonymnú urbanisticko-architektonickú súťaž návrhov riešenia rekonštrukcie. Jej cieľom je zhodnotiť a architektonicky vyzdvihnúť unikátnu lokalitu z čias rímskeho osídlenia nášho územia. Termín odovzdania súťažných návrhov je do 11. marca. Bližšie informácie sú uverejnené na internetovej stránke www.bratislava.sk. Mesto upozorňuje záujemcov, že lehota na podávanie otázok sa predlžuje do 31. januára a termín na ich zodpovedanie sa mení na 7. februára.

Gerulata bol rímsky vojenský tábor založený v druhej polovici prvého storočia nášho letopočtu. Mal dôležitú strategickú úlohu pre tábor légie v neďalekom Carnunte na terajšom rakúskom území, ktoré bolo hlavné mesto rímskej provincie Panónia. Funkcia jazdeckej jednotky sídliacej v Gerulate bola ochrana hranice rímskej ríše. Vojenský tábor s priľahlou civilnou osadou sa nachádzal takmer na celom území dnešných Rusoviec.

Po rôznych úpravách bola Gerulata pre verejnosť otvorená v roku 1985 ako súčasť Múzea mesta Bratislavy. Po takmer dvojročnej rozsiahlej rekonštrukcii z eurofondov za vyše 159.000 eur túto národnú kultúrnu pamiatku znovu sprístupnili v roku 2008. Okrem celkovej terénnej úpravy uzavretého areálu Rímskeho kastela na ploche 3818 štvorcových metrov pribudli zakonzervované múry a v budove lapidária uložené vzácne archeologické nálezy. Novinkou bolo odhalenie časti rímskej dlažby, po ktorej v štvrtom storočí chodili rímski legionári.