Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hammel prichádza do Malokarpatskej galérie v Chtelnici s Ilúziou hudby

Pavol Hammel, archívna snímka. Foto: TASR/Tomáš Halász

Poslaním Malokarpatskej galérie je poskytovať priestor najmä regionálnym umelcom.

Chtelnica 11. októbra (TASR) – Päť desiatok olejomalieb a akrylov vybral pre svoju výstavu s názvom Ilúzie hudby v Malokarpatskej galérii – kaštieli v Chtelnici pri Piešťanoch hudobník Pavol Hammel. Ako uviedol pre TASR, diela vznikli v posledných troch rokoch.

Poslaním Malokarpatskej galérie je poskytovať priestor najmä regionálnym umelcom. Ale zároveň, ako povedal pre TASR predseda pozývajúceho Klubu regionálneho umenia a histórie fotograf Vladimír Lužinský, je ambíciou oslovovať aj známe mená slovenskej výtvarnej scény. Tak si už návštevníci mohli pozrieť práce fotografov Fedora Nemca a Petra Babku, vystavovala konceptuálna umelkyňa Allison Kotzig, ktorá žije striedavo v USA a na Košariskách, i maliar Tomáš Klenka. "Mňa veľmi oslovila skutočnosť, že Pavol Hammel, ktorého hudbu máme radi, sa vyjadruje aj prostredníctvom obrazov. V roku 2016 som ho oslovil, že v Chtelnici sa bude otvárať nová galéria a na ponuku kývol. Texty jeho piesní sú metaforické, obrazné, v obrazoch zase vidíme melódiu, harmóniu, rytmus," uviedol Lužinský.

"Pre výstavu v chtelnickej galérii som urobil výber z najnovšej tvorby," povedal Hammel. Diela sú charakteristické sýtymi farbami, mnohé z názvov, ako dodal, odvodil od svojich piesní. "Napríklad Jesenné litánie podľa skladby na albume Zvonky zvoňte, alebo Stretnutie s tichom," dodal. Výstava potrvá do 1. decembra. Pre vernisáž v sobotu (12. 10.) odpadla organizátorom starosť zabezpečiť hudobný program, vystavujúci umelec sa tejto úlohy zhostí sám.