Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Nocľaháreň v Handlovej pre silné mrazy mierne upravila pravidlá

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Klienti navyše dostanú polievku, zmierňuje sa pravidlo týkajúce sa prijatia klienta, ktorý má v krvi iba zostatkový alkohol, pričom ostáva v platnosti, že klient nemôže byť agresívny.

Handlová 2. marca (TASR)- Nocľaháreň v Handlovej má podľa miestnej samosprávy svoje opodstatnenie. Kým minulé dve zimy poskytla viac ako 700 nocľahov ľuďom bez prístrešia, od novembra 2017 do konca februára ich bolo 204. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Práca s ľuďmi bez domova je veľmi zložitá. Záleží nám, aby nikto v meste nezamrzol, avšak samotní ľudia bez domova sa k svojej situácii stavajú veľmi ľahostajne, rezignovali na svoj osud a len málo z nich sa usiluje o zmenu," uviedla Viera Mrázová, riaditeľka neziskovej organizácie Jazmín, ktorá nocľaháreň prevádzkuje.

Pravidlá pre vstup ľudí bez prístrešia do nocľahárne organizácia podľa nej mierne upravila. "Vzhľadom na silné mrazy, ktoré udreli koncom februára, sme ochotní prijať všetkých ľudí bez domova v Handlovej ohrozených zamrznutím. Prichádzajúci človek v núdzi dostane možnosť osprchovať sa, dostane uterák, mydlo, dostane čisté šatstvo, na vrátnici sú pripravené instantné polievky na zasýtenie a čaj na zohriatie," priblížila.

Oproti pôvodným pravidlám tak nastali zmeny v tom, že klienti navyše dostanú polievku, zmierňuje sa pravidlo týkajúce sa prijatia klienta, ktorý má v krvi iba zostatkový alkohol, pričom ostáva v platnosti, že klient nemôže byť agresívny.

"Na jednej strane títo ľudia potrebujú pomoc a na druhej strane sa oni sami nesnažia o zmenu, nápravu. Mesto Handlová, naša neziskovka, sociálne oddelenie mestského úradu prostredníctvom komunitných pracovníkov pomáhajú, vyhľadávajú týchto klientov, aby sa predišlo najhoršiemu. Investujeme nemalé čiastky na hygienické a dezinfekčné prostriedky, aby nedošlo k ohrozeniu ostatných klientov," vysvetlila Mrázová.

Stredisko hygienickej očisty a priestor na prenocovanie počas zimného obdobia je prístupné ľuďom bez prístrešia až do skončenia zimného obdobia. "Počas práve prebiehajúcej zimy s viacerými teplotnými výkyvmi handlovská nocľaháreň poskytla od novembra 2017 do konca februára spolu 204 nocľahov, pričom najviac nocľahov, až 111, využilo šesť ľudí v decembri 2017," spresnila Paulínyová.

Nezisková organizácia Jazmín poskytuje na zimné obdobie stredisko hygienickej očisty a priestor na prenocovanie počas zimného obdobia v suteréne Dorky na ulici F. Nádaždyho 4 v Handlovej. "Mesto žiada o spoluprácu všetkých, ktorí zaregistrujú v Handlovej človeka, ktorému hrozí nebezpečenstvo z dôvodu jeho pobytu v chladných nočných hodinách na verejných priestranstvách, aby ihneď kontaktovali stálu hliadku Mestskej polície Handlová prípadne sociálne oddelenie mestského úradu," vyzvala hovorkyňa mesta.