Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hrad nad obcou Slanec počas Noci hradných zrúcanín prvýkrát osvetlia

Hrad Slanec. Foto: TASR/Roman Hanc

Počas podujatia bude predstavený projekt celkovej obnovy hradu, ktorá by sa mala začať na budúci rok.

Slanec 17. augusta (TASR) - Zrúcaniny hradu týčiaceho sa nad obcou Slanec v okrese Košice-okolie budú v noci zo soboty (18.8.) na nedeľu prvýkrát vysvietené. Pôjde o hlavné lákadlo programu Noc hradných zrúcanín, do ktorých sa zapojila miestna obec a občianske združenie Zachráňme hrad Slanec.

"Chceme aj takto spropagovať projekt obnovy hradu, aby ľudia videli, že sa tam niečo deje, a uvedomili si, že je to naše a treba sa o to starať. Keďže v blízkej histórii nebol hrad nikdy osvetlený, tak to bude taká naša rarita," uviedol pre TASR starosta Slanca Jozef Bela.

V priestoroch hradu sa od 18.30 h začne program pre návštevníkov zahŕňajúci rozprávanie o dejinách, predstavenie dobových zbraní a výstroje, hudobné vystúpenie či ohňovú šou. Starosta obce predstaví projekt celkovej obnovy hradu, ktorý by sa mal začať na budúci rok. Program vyvrcholí osvetlením hradných múrov na jednu noc pomocou privezenej elektrocentrály.

Prípravné práce na rekonštrukcii hradu už prebiehajú, došlo napríklad k vyčisteniu hradného nádvoria a obnove prístupovej cesty.

Do projektu Noc hradných zrúcanín sa 18. augusta zapájajú hrady Brekov, Lednica, Kamenica, Lietava, Považská Bystrica, Revište, Sklabiňa, Šariš, Tematín, Šebeš, Vinné, Kapušany, Blatnica, Jasenov, Šášov a Slanec. Každý hrad má svoj vlastný program, k povinnej výbave patrí baterka a pevná obuv. Na hrad Slanec je počas tejto noci vstupné jedno euro.