Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na mestskom cintoríne v Humennom rozširujú urnový háj

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Náklady na výstavbu predstavujú 9500 eur.

Humenné 13. júna (TASR) – Na mestskom cintoríne v Humennom rozširujú urnový háj. Pribudne tam 60 nových schránok. Náklady na výstavbu predstavujú 9500 eur.

"Ukončenie prác na novom kolumbáriu predpokladáme v mesiaci júl 2018," informoval TASR Milan Kuruc, riaditeľ Technických služieb mesta Humenné, ktoré stavbu realizujú. Návrh kolumbária, jeho konštrukčné riešenie, výber materiálov pripravili podľa neho sami. "Realizáciu rovnako s odbornými radami externej firmy," doplnil.

V rámci prieskumu trhu a vzhľadom na finančné možnosti ich rozpočtu preferujú podľa Kuruca výstavbu urnového múru z normalizovaných prefabrikátov. "Tie sa navzájom lepia do výšky a šírky špeciálnym lepidlom, spevnia sa betónovou zmesou a nakoniec sa na ich čelnú stranu osadia poličky na umiestnenie kahancov," priblížil princíp s tým, že pozostalí si môžu vybrať prednú dosku s popisom podľa vlastného rozhodnutia.

Poznamenal, že v období posledných dvoch rokov evidujú zvýšený záujem o spopolnenie nebohých. "Nárast odhadujeme o 60 percent," skonštatoval. V starom kolumbáriu evidujú v súčasnosti podľa Kuruca 247 urnových miest.