Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

J. Nosko chce Banskej Bystrici prinavrátiť punc krajského mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

V novembrových komunálnych voľbách sa v Banskej Bystrici o post primátora uchádzajú štyria zaregistrovaní kandidáti.

Banská Bystrica 26. septembra (TASR) – Doprava bez obmedzení, zdravé deti v zdravých priestoroch, spokojní seniori i mladé rodiny či nové pracovné príležitosti v bezpečnom, zelenom a čistom meste, ktoré rozumne hospodári a oplatí sa ho vidieť – to sú priority volebného programu na obdobie rokov 2018 až 2022 súčasného primátora Banskej Bystrice Jána Noska. Opätovne kandiduje v novembrových komunálnych voľbách a v stredu ich za účasti svojich podporovateľov predstavil novinárom i obyvateľom mesta pod Urpínom. Do volieb ide ako nezávislý s podporou Smeru-SD a SNS.

"Banská Bystrica je moja srdcovka, som veľmi rád, že uplynulé štyri roky som ju mohol rozvíjať. Mnohé projekty v meste dlhodobo spali, chýbali systematické a koncepčné riešenia. Začali sme rekonštruovať škôlky, budovať parkoviská, obnovovať povrchy súvislých úsekov ciest a chodníkov. Po 30 rokoch sa môžeme pýšiť novou autobusovou stanicou. Výstavbou korčuliarskej dráhy sme vrátili život do parku pod Pamätníkom SNP, začali sme pracovať na prvej reálnej cyklotrase, staviame multifunkčné ihriská v našom meste športu," zhodnotil Nosko.

Podľa neho je mesto v dobrej finančnej kondícii, ale čo mu stále chýba, je punc krajského mesta, akým bolo kedysi. Na to však nestačí iba aktivita primátora, poslancov či zamestnancov magistrátu, ale úsilie všetkých občanov a inštitúcií pod Urpínom.

V prípade volebného úspechu sa chce Nosko zamerať napríklad na obnovu Námestí SNP, Š. Moysesa či Kyjevského námestia, revitalizáciu Národnej ulice, priestoru pred Hungáriou, mestského parku i vnútroblokov na sídliskách.

"Veríme, že sa nám podarí zreálniť myšlienku viacúčelovej športovej haly, ktorá nám chýba. Keďže obyvateľstvo starne, chceme sa zamerať na budovanie zariadení pre seniorov i nízkoprahových denných stacionárov. Využitím nástrojov štátnej dotačnej politiky budeme riešiť chýbajúcu ponuku nájomných bytov pre rodiny s nízkymi príjmami a štartovacích nájomných bytov pre mladých. Plánujeme vybudovať druhé mestské jasle," zhrnul časť svojich plánov v prípade úspechu Nosko.

"Napriek tomu, že sa nám v roku 2016 nepodarilo zrealizovať avizovanú investíciu v priemyselnom parku Šalková, hľadanie nových investorov ostáva naďalej v centre našej pozornosti. Stretli sme sa s mnohými potenciálnymi investormi, na každom stretnutí však odznievala potreba tzv. "áčkových" administratívnych priestorov, ktorých je v meste nedostatok. V rámci platného územného plánu sme vytypovali lokality, kde by bolo možné takú výstavbu realizovať. Na získanie veľkého investora bude nevyhnutná aj vládna podpora," konštatoval primátor.

Zdôraznil tiež, že ak v uplynulom období bolo mesto úspešné v získavaní eurofondov a štátnych dotácií, vďaka čomu sa investovalo do dlhodobo zanedbaných oblastí, túto šancu nepremárnia ani v ďalších rokoch. Finančnej podpory by sa tak dočkali napríklad tzv. zelené projekty či alternatívne riešenia udržateľnej mobility.

"Nepoznáme ľavicové a pravicové riešenia pre mesto, poznáme iba dobré alebo zlé riešenia," dodal Noskov podporovateľ, viceprimátor Martin Turčan.

V novembrových komunálnych voľbách sa v Banskej Bystrici o post primátora uchádzajú štyria zaregistrovaní kandidáti - primátor Ján Nosko, mestský a krajský poslanec Igor Kašper s podporou SaS, OĽaNO, KDH, Sme rodina a Progresívne Slovensko, Peter Peuker (NAJ – Nezávislosť a Jednota) a Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku).