Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Jubilejná Univerzitná noc literatúry bude o tolerancii a rešpekte

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dušan Hein

Toleranciu a rešpekt budú počas aktuálneho ročníka podujatia odzrkadľovať aj prezentované knižné tituly či osobnosti, ktoré budú ukážky čítať.

Banská Bystrica 15. apríla (TASR) – Tolerancia a rešpekt sú témy, na ktoré chce upriamiť pozornosť jubilejný desiaty ročník Univerzitnej noci literatúry. Na siedmich miestach budú osobnosti v utorok (18. 4.) v Banskej Bystrici opäť čítať ukážky zo siedmich kníh vydaných menšími slovenskými vydavateľstvami. TASR o tom informovala Dana Straková z referátu marketingovej komunikácie Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici, ktorá je organizátorom podujatia.

"Keď sme uvažovali o téme oslavného ročníka, aj pod vplyvom udalostí, ktoré sa udiali na Slovensku, v Európe, vo svete, ktoré sa diali i dejú aj v našich blízkych okoliach a ktoré nás zasahujú a ovplyvňujú, sme jednomyseľne a bez váhania siahli po slovách, ktorých neprítomnosť alebo oslabenie pociťujeme ako vážne zlyhanie človečenstva," uviedli organizátori.

Toleranciu a rešpekt budú počas aktuálneho ročníka podujatia odzrkadľovať aj prezentované knižné tituly či osobnosti, ktoré budú ukážky čítať. "Sedmička čítajúcich osobností svojím konaním, správaním, vystupovaním ukazuje príklad rešpektujúceho spolužitia a aktívnou pomocou prispieva k zlepšovaniu existenčnej situácie rôznych marginalizovaných skupín," dodali organizátori.

Medzi tohtoročnými čítajúcimi osobnosťami budú napríklad herečka Bábkového divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici Ivana Kováčová, riaditeľ ľudskoprávnej organizácie Amnesty International Slovensko Rado Sloboda, vizuálna umelkyňa Emília Rigová či olympijský víťaz z roku 2016 Matej Tóth. Podujatie sa bude konať na siedmich stanovištiach v priestoroch Filozofickej fakulty UMB na Tajovského ulici.

"Čítania sa začínajú na všetkých stanovištiach naraz o 17.00 h, číta sa 15 minút, po ktorých vždy nasleduje 15-minútová prestávka na presun na ďalšie stanovište," pripomenuli organizátori. Literárny pas so všetkými podstatnými informáciami dostanú návštevníci na prvom z miest, ktoré sa rozhodnú navštíviť.

Univerzitná noc literatúry sa v Banskej Bystrici koná od roku 2014. Za desať rokov predstavila 50 čítajúcich osobností a úryvky zo 63 kníh, ktoré si naživo vypočulo vyše 2300 ľudí. Počas dvoch rokov sa podujatie konalo v online prostredí.