Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V kraji, kde chytili Juraja Jánošíka, sa turizmu príliš nedarí

Jánošíkova ulica v Klenovci v okrese Rimavská Sobota smerom od Skorušiny. V týchto miestach sa na ňu pripája chodník z Mravcovho vŕšku, teda miesta, kde Juraja Jánošíka zlapali liptovskí drábi. Foto: TASR - Branislav Caban

Jánošíka chytili liptovskí drábi v lokalite Mravcov vŕšok, v usadlosti, kde pod menom Martin Mravec žil jeho zbojnícky druh Tomáš Uhorčík.

Klenovec 19. augusta (TASR) – Hoci je obec Klenovec v okrese Rimavská Sobota miestom, kde pred tromi storočiami zlapali najznámejšieho slovenského zbojníka Juraja Jánošíka, na záujme turistov o región sa tento fakt neodzrkadľuje. Pre TASR to uviedla starostka Klenovca Zlata Kaštanová.

„Turistika je teraz v móde aj u mladšej generácie, tu sa jej však venujú skôr naši domáci. Pohybuje sa u nás len málo iných turistov. Turizmus je tu trošku zakliaty, chýbajú služby a podnikatelia sa do toho nechcú púšťať, keď nemajú zisky, aké si predstavujú. Možno by trochu pomohlo aj to, keby tu ľudia mali viac čo vidieť i v okolí, napríklad v Hnúšti či Kokave nad Rimavicou,“ podotkla starostka.

Jánošíka chytili liptovskí drábi v lokalite Mravcov vŕšok, v usadlosti, kde pod menom Martin Mravec žil jeho zbojnícky druh Tomáš Uhorčík. Toto miesto dnes však neoznačuje žiadna informačná tabuľa. Podľa starostky ju tam obec ani nemôže osadiť, pretože pozemok je v súkromných rukách.

Jánošíkovská tradícia v Klenovci dodnes prežíva v miestnych názvoch – nachádza sa tam Jánošíkova skala, Jánošíkov lesík, studnička Jánošíkova slza, ale aj Jánošíkova ulica, po ktorej mohol kráčať i samotný zbojník. Juraj Jánošík je spomínaný aj vo viacerých ľudových piesňach z Klenovca.