Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Knihovníci z celého Slovenska sa zoznamovali s aktivitami pre seniorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Mnohé knižnice vedia, ako prilákať aktívnych seniorov, aby sa zúčastnili podujatí, ktoré pre nich pripravujú.

Vranov nad Topľou 21. septembra (TASR) – Knihovníci z celého Slovenska sa v piatok stretli v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou, aby sa zoznamovali s aktivitami pre seniorov, ktorých veľká časť pravidelne navštevuje tieto inštitúcie. Pozvanie prijali nielen knihovníci, ale aj riaditelia knižníc či sociálni pracovníci z rôznych zariadení, ktorí chceli vedieť, ako pracovať s touto skupinou obyvateľstva.

Podľa lektorky workshopu Zlaty Houškovej, ktorá je členkou českého Zväzu knihovníkov a informačných pracovníkov, mnohé knižnice vedia, ako prilákať aktívnych seniorov, aby sa zúčastnili podujatí, ktoré pre nich pripravujú. "V tomto ohľade majú výhodu tí, ktorí sú registrovanými čitateľmi," poznamenala pre TASR.

Druhou kategóriou sú ľudia uzatvorení v domácnostiach, ku ktorým je ťažko sa dostať. Jednou cestou sú médiá a druhou blízki, ktorí túto inštitúciu navštevujú a vedia im podať informáciu o tom, aké aktivity pre nich knižnica pripravuje. "Nerobím si ilúzie, že by sme do knižnice dostali všetkých seniorov, ale časť sa ich tam takto dostáva. Niektoré knižnice začínajú aj s aktivitami pre seniorov, ktorí už určite neprídu k nim a chodia za nimi napr. do seniorských domovov," priblížila s tým, že je to zatiaľ v začiatkoch, rovnako ako integračné aktivity, ktoré sú založené na báze generačných stretnutí. "Báječné sú tie, kde sú seniori a deti," spomenula s tým, že najťažšie je dať dokopy susediace generácie.

Knihovníci podľa nej vedia, ako takéto aktivity robiť a mnohé z nich aj realizujú. "Ja sa skôr snažím to svoje vystúpenie, resp. motiváciu postaviť tak, že systematizujem tie veci, o ktorých oni tušia, vedia a robia ich a ponúkam im aj možnosti, ktoré tuší a robí niekto iný, aby z toho vznikol nejaký celok," vysvetlila svoju úlohu. S účastníkmi workshopu diskutovali o tom, aké majú seniori problémy, ako na ne môžu knižnice reagovať a o príkladoch dobrej praxe.

Celoslovenský workshop o práci knižníc so seniormi pre knihovníkov vznikol v rámci projektu Komunitná knižnica, ktorou je už niekoľko rokov aj tá vranovská. "Robíme niekoľko podujatí pre seniorov. Hlavnou z nich sú tréningy pamäti," priblížila pre TASR Marianna Majzlíková, ktorá je zodpovedná za podujatia v Hornozemplínskej knižnici. Spomenula tiež mozgové džogingy, počítačové kurzy, stretnutia so spisovateľmi či kurz nemeckého jazyka. "Potom pre nich robíme ateliér duše, čo je súťaž v prednese poézie," uzavrela.