Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V gréckokatolíckej katedrále v Košiciach sa konal obrad umývania nôh

S obradom umývania nôh a svätením oleja bola spojená svätá liturgia, ktorú 29. marca 2018 na Veľký štvrtok slúžil v gréckokatolíckom katedrálnom chráme Narodenia presvätej Bohorodičky v Košiciach vladyka Milan Chautur. Foto: TASR - František Iván

Vladyka Milan Chautur v úvode liturgie posvätil antimenzióny - vyobrazenia Kristovho umučeného tela na kuse látky, v ktorom sú umiestnené ostatky svätého alebo blahoslaveného.

Košice 29. marca (TASR) - Košický gréckokatolícky eparcha Milan Chautur dnes pri príležitosti Veľkého štvrtka slúžil v Katedrálnom chráme narodenia Presvätej Bohorodičky slávnostnú svätú liturgiu. Súčasťou bolo i umývanie nôh kňazom a svätenie oleja – myra. TASR o tom vo štvrtok informoval Jaroslav Girovský z Košickej eparchie, poverený pre komunikáciu s médiami.

Ako uviedol, vladyka Milan Chautur v úvode liturgie posvätil antimenzióny - vyobrazenia Kristovho umučeného tela na kuse látky, v ktorom sú umiestnené ostatky svätého alebo blahoslaveného. Posvätený antimenzión sa používa v každom východnom chráme na prestole a na ňom, na ostatkoch svätého, sa slávia sväté liturgie.

"Táto liturgia je obzvlášť spomienkou na ustanovenie kňazskej služby, preto sa jej účastní aj mnoho kňazov, aby spolu so svojím eparchom ďakovali Bohu za dar kňazstva. Vladyka Milan sa vo svojej homílii zameral práve na túto službu, ktorej podstata, ako upozornil, spočíva v pokore. Vysvetlil, že táto pokora sa prejavuje jasnosťou a pravdou v reči človeka, a to aj vo vzťahu k sebe samému, kedy pozná svoje slabosti a svoje hriechy tak, ako apoštoli," uviedol Girovský.



Ďalšou výnimočnosťou liturgie Veľkého štvrtka je podľa Girovského svätenie myra, ktoré biskup svätí po premenení chleba a vína na telo a krv Ježiša Krista. "Myro sa následne prerozdeľuje pre každú farnosť, aby novopokrstení skrze pomazanie týmto svätým myrom mohli získať pečať daru Svätého Ducha a obsiahnuť tak Jeho dary," doplnil Girovský.

"Po svätej liturgii pri obrade umývania nôh vladyka Milan umyl nohy dvanástim kňazom tentoraz zo Sečovského a Spišskonovoveského protopresbyterátu, ako znak Kristovej pokory a služby, ktorá má sprevádzať život Jeho služobníkov," dodal Girovský.