Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

L. Mikuláš získal pol milióna eur na cyklotrasu, povedie vnútrom mesta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

S realizáciou nového úseku cyklochodníka začne ešte tento rok po ukončení procesu verejného obstarávania a jeho následnej kontrole.

Liptovský Mikuláš 19. februára – V Liptovskom Mikuláši pribudne 2,2 kilometra cyklochodníkov a cyklokoridorov vedúcich vnútrom mesta. Na prvú etapu projektu cyklotrasy získala radnica prostriedky z eurofondov vo výške viac ako pol milióna eur. Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej sa s realizáciou nového úseku cyklochodníka začne ešte tento rok po ukončení procesu verejného obstarávania a jeho následnej kontrole.

„Trasa pôjde od parku oproti železničnej stanici, pokračovať bude Hodžovou a Kukučínovou ulicou, cez Rohonciho záhradu, Pišútovu, Námestie osloboditeľov a skončí na križovatke na Rachmaninovom námestí,“ priblížil liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč a pripomenul, že cyklotrasa bude praktická napríklad pre ľudí, ktorí chcú chodiť na bicykli aj do zamestnania.

V priestore pri železničnej stanici v rámci projektu vybudujú aj dvojpodlažné uzamykateľné cykloboxy. Tie umožnia bezpečne odstaviť bicykel, odložiť prilbu a ďalej pokračovať iným spôsobom verejnej dopravy. „Bude tam situované aj posedenie a servisný modul na dofúkanie pneumatík. Jednopodlažné cykloboxy inštalujú aj v Rohonciho záhrade a pribudne tiež cyklostojan pre 30 bicyklov na Námestí osloboditeľov. Cyklotrasu budú na vozovke vyznačovať piktogramy a na vhodných miestach aj smerovníkmi s atraktívnymi cieľmi v meste,“ informovala Čapčíková.

Cieľom projektu je zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy na celkovom počte prepravených osôb v meste. „Vnútromestská cyklotrasa je zárodok systému, na ktorý nadviažu lokálne cyklotrasy k jednotlivým atraktivitám mesta a cyklotrasy do okolia Mikuláša,“ poznamenala Jana Kormaníková z mestského úradu a dodala, že súčasťou cyklotrasy budú pešie a parkové zóny v bezbariérovom prevedení s farebným a povrchovým odlíšením pre potreby slabozrakých.

Mesto podalo žiadosti o nenávratné financie aj na ďalšie tri etapy cyklotrasy, tie zatiaľ neboli vyhodnotené. „Celková dĺžka vnútromestskej cyklotrasy predstavuje bezmála štyri kilometre. Trasa bude pripojená na existujúci cyklochodník na Alexyho a na Štefánikovej,“ uzavrela hovorkyňa.