Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Letná škola má študentov naučiť, ako sa brániť extrémizmu

Ilustračná snímka Foto: Univerzita Komenského

Pozvanie medzi študentov prijali aj učiteľ a občiansky aktivista Juraj Smatana, stand-up komik Ján Gordulič, poradca prezidenta SR Peter Bátor a ďalší hostia.

Banská Štiavnica 23. júna (TASR) – Naučiť študentov, aké formy má v súčasnosti extrémizmus, radikalizmus a netolerancia a ako sa im brániť, je cieľom projektu „Letná škola: Mladí proti extrémizmu a radikalizmu". Začal sa v sobotu v Banskej Štiavnici a zúčastňuje sa na ňom takmer tridsiatka stredoškolákov z celého Slovenska. TASR o tom informovala Monika Masariková zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI).

Ako uviedla, projekt letnej školy pripravil SSPI v spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti SR, nadáciou Friedrich Ebert Stiftung a NATO PDD. Pre študentov počas celého víkendu organizuje prednášky a tréningy. „Tie majú študentov naučiť, aké formy má dnes extrémizmus, radikalizmus a netolerancia, kde sa s nimi stretávame a ako sa im môžeme účinne brániť. Diskusie sa zamerajú aj na rozvoj kritického myslenia,“ priblížila Masariková.

Študentov privítal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter. Vyzval ich, aby sa nebáli oponovať radikálnym názorom a nenávisti. „Radikálne riešenia možno na prvý pohľad vyzerajú lákavo, pretože predstierajú riešenie sociálneho napätia a ekonomických problémov, ich výsledok je však opačný," zdôraznil Lunter.

Podľa Masarikovej pozvanie medzi študentov prijali aj učiteľ a občiansky aktivista Juraj Smatana, stand-up komik Ján Gordulič, poradca prezidenta SR Peter Bátor a ďalší hostia.