Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Sneh z Námestia Majstra Pavla v Levoči odpratávajú väzenkyne

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Väzni sú najčastejšie zamestnávaní výrobou nábytku, dlažby, šitím obuvi, pracovných odevov i pečením chleba. Zarobiť si môžu približne 70 až 150 eur mesačne.

Bratislava/Levoča 9. februára (TASR) - Sneh z Námestia Majstra Pavla v Levoči odpratávajú od piatka (8.2.) väzenkyne z levočskej väznice. Zmluva medzi mestom a väznicou na čistenie a zimnú údržbu námestia je zverejnená v Centrálnom registri zmlúv.

Do konca februára bude podľa zmluvy desať odsúdených žien počas pracovných dní čistiť námestie medzi 7.30 h a 12.30 h. Mesto zaplatí za každú odpracovanú hodinu odsúdenej 1,5 eura. Ak si objedná čistenie aj cez víkend, zaplatí o 25 percent viac.

"Zbor organizuje a zabezpečuje činnosť zameranú na vykonávanie práce odsúdeným v stredisku vedľajšieho hospodárstva ústavu a vo vnútornej prevádzke ústavu," povedal Adrián Baláž z generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže. Odsúdení teda môžu pracovať v rámci väzníc, ale aj mimo nich a dostávajú za to odmenu. Okrem toho sú povinní pracovať pre ústav bezplatne, najviac štyri hodiny denne. Treťou možnosťou, ako zamestnať odsúdených, sú osobitné prípady, keď treba odstrániť následky núdzového stavu.

Väzni sú najčastejšie zamestnávaní výrobou nábytku, dlažby, šitím obuvi, pracovných odevov i pečením chleba. Zarobiť si môžu približne 70 až 150 eur mesačne. V roku 2011 pracovalo vyše 4100 odsúdených zo 6700, ktorí pracovať mohli. Ostatným bránila práceneschopnosť, invalidita či bezpečnostné dôvody. Problémom pri ich zamestnávaní sú aj ich odborné schopnosti, pracovné zručnosti, fluktuácia, málo vhodných väzenských priestorov a limitované finančné prostriedky na dozorcov, ktorí na nich musia dohliadať.