Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Mesto Prievidza podporuje nezávislú prácu vyšetrovateľov a novinárov

Okresné mesto Prievidza. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Deklaratívny dokument hovorí o tom, že mestskí poslanci zásadným spôsobom podporujú prokurátorov, vyšetrovateľov, novinárov a všetkých, ktorí sa zaujímajú o to, akým spôsobom je riadený štát.

Prievidza 26. augusta (TASR) - Prievidzské mestské zastupiteľstvo (MsZ) podporuje nezávislú prácu policajných zložiek, prokurátorov a novinárov v súvislosti s vyšetrovaním údajného napojenia Mariana K. na predstaviteľov verejnej moci. V tejto súvislosti prijalo na svojom rokovaní v pondelok na základe poslaneckého návrhu pravicovej koalície deklaráciu.

"Deklarácia, ako už jej názov napovedá, má deklaratívny charakter. Myslím si, že je povinnosťou každého slušného človeka ohradiť sa voči tomu, aby bol štát riadený prostredníctvom kamarátov, zastrašovania. Myslím si, že je povinnosťou MsZ ako zástupcu občanov vyjadriť podporu tým, ktorí sa pripravujú s týmito vecami urobiť poriadok. Je najvyšší čas," vyhlásila poslankyňa MsZ Eleonóra Porubcová.

Deklaratívny dokument hovorí o tom, že mestskí poslanci zásadným spôsobom podporujú prokurátorov, vyšetrovateľov, novinárov a všetkých, ktorí sa zaujímajú o to, akým spôsobom je riadený štát, a najmä tých, ktorí z toho vyvodia dôsledky.

Podľa medializovanej údajnej komunikácie Mariana K. a Aleny Zs. mal byť podnikateľ v kontakte s viacerými politikmi, medzi nimi aj s predstaviteľmi koaličných strán Bélom Bugárom (Most-Híd), predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS) či expremiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) mu mal telefonovať a s Ficom sa mal stretnúť.

Marian K. mal mať záujem o zotrvanie Smeru-SD vo vláde, a to aj po vražde novinára Jána Kuciaka. Smer-SD aj predstavitelia koaličných strán sa voči komunikácii ohradili a tvrdenia odmietli. Podľa údajnej komunikácie z aplikácie Threema mal mať Marian K. vplyv aj na ministerstvo spravodlivosti cez štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú (Smer-SD).

Viaceré opozičné strany vyzvali na jej odvolanie, Jankovská komunikáciu s Marianom K. poprela. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v reakcii na výzvy na jej odvolanie povedal, že bude konať, ak sa podozrenia potvrdia. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) okamžite po potvrdení väzieb na Mariana K. podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál demisiu.