Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Časť poslancov chce odvolať starostku obce Mojtín

Na snímke starostka obce Mojtín Eva Gabrišová (vľavo) počas brífingu 7. februára 2013. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa niektorých poslancov starostka Eva Gabrišová nerešpektuje zákony a poslancov, dáva hlasovať o zmluvách, ktoré im nepredloží, nehovorí pravdu obyvateľom.

Mojtín 7. februára (TASR) – V podhorskej obci Mojtín v okrese Púchov to vrie. Podľa niektorých poslancov starostka Eva Gabrišová nerešpektuje zákony a poslancov, dáva hlasovať o zmluvách, ktoré im nepredloží, nehovorí pravdu obyvateľom. V novembri vyhlásili poslanci referendum na jej odvolanie. Jeho konanie sa však podľa poslancov usiluje starostka zmariť.

„Stav v obci je neúnosný. Za dva roky je obec v mínuse 15.000 eur. Na stretnutí s občanmi starostka prezentovala, že obec je v pluse, no na zastupiteľstve sme sa dozvedeli, že sme v mínuse. Nehovorí občanom pravdu. Viac ako rok nemáme hlavného kontrolóra. Videl som dva trestné rozkazy, podľa ktorých bola starostka odsúdená za zneužitie právomoci verejného činiteľa,“ povedal poslanec obecného zastupiteľstva Daniel Martiš.

Ako dodal, na jeho otázku na verejnom zhromaždení s občanmi, prečo bola odsúdená, odpovedala, že je to kvôli skorumpovaným súdom. „Vyhlásili sme referendum na odvolanie starostky z funkcie za porušovanie zákonov, nerešpektovanie poslancov, výziev, nariadení. Vyžiadala si od nás písomné inštrukcie, že čo má v súvislosti s referendom robiť. Pritom jej to stanovuje zákon,“ doplnil Martiš s tým, že vďaka tomu je referendum ohrozené.

Na zasadnutí obecného zastupiteľstva 4. januára 2013 starostka poslancov informovala, že poslancovi Petrovi Chalúpekovi, ktorý na zasadnutí nebol, zanikol mandát. Ako dôvod uviedla nezlučiteľnosť funkcií. „Na základe požiadania starostky som do 30. 6. 2011 vykonával na dohodu skladníka civilnej ochrany a neskôr som bol sčítacím komisárom. Keď som sa to dozvedel, obrátil som sa na prokuratúru. Okresná prokuratúra skonštatovala, že nedošlo k porušeniu zákona a mandát nezanikol,“ povedal Chalúpek s tým, že momentálne žiadnu zmluvu s obcou nemá.

Starostka odmietla odpovedať

Na snímke poslanci prichádzajú na zasadnutie obecného zastupiteľstva 7. februára 2013.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Na otázky novinárov po skončení zastupiteľstva (5. 2.) Gabrišová odmietla odpovedať, dva dni po jeho skončení poslala 110-riadkovú tlačovú správu. V nej okrem iného uvádza, že za prípadné zmarenie referenda sú zodpovední poslanci, pretože „nepreukázali a ani nediskutovali o dôvodoch vyhlásenia miestneho referenda a čím sa starostka dopustila konania, ktorým údajne hrubo porušila svoje povinnosti pri výkone funkcie, neschválili ani otázku, ktorá má byť predmetom referenda. Zastupiteľstvo neschválilo ani spôsob úprav hlasovacieho lístka.“

S požiadavkou o stanovenie postupu a metodického usmernenia podľa Gabrišovej oslovili Ministerstvo vnútra SR, Krajský súd v Trenčíne, Okresnú prokuratúru Považská Bystrica, avšak oslovené orgány vo veci podľa nej buď nerozhodli, alebo na podnet obce vôbec nereagovali. Obec oslovila s požiadavkou o metodickú podporu aj ZMOS, ktorý podľa nej napriek niekoľkým urgenciám nereagoval.

„Dňa 18. novembra 2011 sa konala voľba hlavného kontrolóra. Víťazný kandidát je synom poslanca, ktorý stratil mandát na výkon poslanca, nakoľko počas funkčného obdobia bol zároveň aj zamestnancom obce. Hlavný kontrolór bol tak zvolený len rozdielom hlasu svojho syna, avšak tento už mandát poslanca nemal. Uvedený problém je v súčasnosti riešený na prokuratúre,“ uvádza sa okrem iného v tlačovej správe.