Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na budovu Živeny vrátili po mnohých rokoch pamätnú tabuľu

Tabuľu spoločne odhalili predsedníčka Živeny Magda Vášáryová (vľavo) a primátora Zvolena Lenka Balkovičová (vpravo). Zvolen, 12. septembra 2019. Foto: TASR

Miestny odbor Živeny bol vo Zvolen založený hneď po vzniku Československej republiky v roku 1919, pričom sa staral o kultúrny život Zvolena a pomáhal sociálne slabším spoluobčanom.

Zvolen 12. septembra (TASR) - Vo Zvolene v stredu (11. 9.) odhalili reinštalovanú pamätnú tabuľu, ktorá pripomína založenie miestneho odboru ženského spolku Živena. Tabuľu spoločne odhalili predsedníčka Živeny Magda Vášáryová a primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Miestny odbor Živeny bol vo Zvolen založený hneď po vzniku Československej republiky v roku 1919, pričom sa staral o kultúrny život Zvolena a pomáhal sociálne slabším spoluobčanom.

"Pri príležitosti 50. výročia založenia miestneho odboru vo Zvolene v roku 1969 bola na budove Živeny odhalená tabuľa, ktorá sa pri rekonštrukciách budovy po roku 1990 'stratila'," uviedol pre TASR zástupca Spolku priateľov architektúry Zvolena (SPAZ) Ľubomír Fekiač. "Zachránil ju však pán Michal Stadtrucker a z jeho iniciatívy sme ju teraz opäť odhalili. Oživili sme ju na pripomínanie obetavej a záslužnej práce zvolenských žien v spolku Živena," dodal.

Zvolenský odbor Živeny usporadúval za prvej Československej republiky spoločenské podujatia, koncerty, zábavy, kurzy, výstavy, prednášky. Spočiatku v rôznych prenajatých priestoroch, v mestskom kasíne, na Sliači v kúpeľoch. Odbor mal vtedy 120 členiek.

Svoju životaschopnosť dokázala neskôr zvolenská Živena postavením veľkej reprezentatívnej budovy z vlastných prostriedkov. Jej projektantom bol český architekt Antonín Mendl, ktorý pre Zvolen vypracoval aj regulačný stavebný plán mesta. Budovu stavala zvolenská firma Bohuslava Mandysa, dokončená bola v roku 1932. Vo svojich priestoroch prevádzkovala odbornú školu pre ženské povolania, obchody a Zvolenčania si pamätajú hlavne kino, ktoré tam bolo dlhé roky.

Okrem spomínaných aktivít Živena poskytovala finančnú pomoc sirotám, vdovám, vojnovým invalidom, venovala sa výchove mládeže. Členky spolku pomáhali ako sestry Červeného kríža počas SNP a pri prechode frontu. V roku 1950 bola činnosť Živeny komunistickým režimom znemožnená.

Podľa Fekiača novovzniknutý SPAZ je voľné združenie ľudí, ktoré si kladie za cieľ „spriateliť architektúru s verejnosťou“. Ďalšia akcia spolku bude vo Zvolene v sobotu 5. októbra a bude to komentovaná prechádzka po dielach zvolenského rodáka architekta Jozefa Lacka, ktorého najznámejším dielom je v spoluautorstve s inými architektmi Most SNP v Bratislave, v ankete vyhlásený za stavbu 20. storočia.