Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Na daniach a poplatkoch vybrali v P. Bystrici už viac ako 3 mil. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Platenie daní v Považskej Bystrici prinieslo tento rok niekoľko zmien. Novinkou bolo, že pri rozhodnutiach už neboli poštové poukážky.

Považská Bystrica 26. augusta (TASR) – Fyzické a právnické osoby zaplatili na miestnych daniach a poplatkoch tento rok zatiaľ 3,045 milióna eur, čo je 57,5 % z celkového predpisu dane, ktoré im vyrubila považskobystrická samospráva. Informoval o tom prednosta mestského úradu Anton Martaus.

„Mesto pre tento rok vyrubilo miestne dane vo výške viac ako päť miliónov eur a vydaných bolo viac ako 34.000 rozhodnutí. Čo sa týka predpisu miestnych daní na rok 2019, ide o sumu približne 5,3 milióna eur, z toho pre právnické osoby je to zhruba 3,6 milióna eur a pre občanov asi 1,7 milióna eur,“ uviedol Martaus.

Daň z nehnuteľností podľa neho predstavuje najväčšiu sumu – 3,8 milióna eur, nasleduje poplatok za komunálny odpad a drobné stavebné odpady (1,5 milióna eur) a daň za psa predstavuje sumu 30.053 eur.

„Právnické osoby mali prvý termín splátky do 30. apríla a termín druhej je rovnako ako pre fyzické osoby do 30. septembra. Termín prvej splátky pre občanov bol do 19. júla. Po termíne druhej splátky, ktorá je 30. septembra, bývajú miestne dane uhradené na 90 až 92 %. Všetko nasvedčuje tomu, že sa aj tento rok dostaneme na rovnaké čísla,“ doplnil prednosta.

Platenie daní v Považskej Bystrici prinieslo tento rok niekoľko zmien. Novinkou bolo, že pri rozhodnutiach už neboli poštové poukážky. Občania však aj naďalej môžu zaplatiť na pošte a v pokladni na mestskom úrade. Je to možné zásluhou QR kódu, ktorý rozhodnutia obsahujú. Najjednoduchšie je využiť možnosť internetbankingu. Na mestskom úrade môžu občania počítať aj s novinkou, ktorou je platba kartou.

Rok 2019 so sebou priniesol v Považskej Bystrici aj zvýšenie daní, ktoré sa nezvyšovali od roku 2012. Ďalší nárast daní sa v najbližších rokoch neočakáva.