Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Na Gemeri sa začínajú Župné dni, ich vyvrcholením bude Župné mestečko

Na archívnej snímke slávnostný sprievod počas Gemerského folklórneho festivalu, v Rejdovej v okrese Rožňava. Foto: TASR Diana Semanová

Vyvrcholením festivalu, ktorého súčasťou budú viaceré aktivity i predstavenie činnosti krajských organizácií, bude v piatok (26. 4.) Župné mestečko na Námestí baníkov v Rožňave.

Rožňava 22. apríla (TASR) - V regióne Gemer sa v pondelok začínajú päť dní trvajúce Župné dni Košického samosprávneho kraja (KSK). Vyvrcholením festivalu, ktorého súčasťou budú viaceré aktivity i predstavenie činnosti krajských organizácií, bude v piatok (26. 4.) Župné mestečko na Námestí baníkov v Rožňave. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná.

Počas Župných dní budú na Gemeri otvorené dvere krajských inštitúcií. Pripravené sú diskusie, workshopy či iné aktivity v Baníckom múzeum v Rožňave, Gemerskom osvetovom stredisku i Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského. Súčasťou Župných dní je aj kultúrny program v podobe rožňavského Divadla Actores či festival duševného zdravia pre študentov. KSK chce na Gemeri predstaviť aj značky Regionálny produkt a Tradičný výrobok Košického kraja.

"Budú sa používať na označenie remeselných a ľudovo-umeleckých výrobkov z prírodných zdrojov so zaručeným pôvodom z nášho kraja a jedinečným vzťahom k regiónom Gemera, Spiša, Abova a Zemplína. Značka bude garantovať jedinečnú kvalitu lokálnych výrobkov. Koordinátorom regionálneho označenia sa stane Remeselnícky inkubátor, zriadený pri župnom Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave," priblížil predseda KSK Rastislav Trnka.

Vyvrcholením Župných dní sa stane v piatok na Námestí baníkov v Rožňave Župné mestečko. Návštevníkom prinesie gastrozónu, eko-, detskú a relax zónu, ale tiež prezentáciu remesiel, burzu oblečenia či kultúrny program. V nasledujúcich týždňoch budú Župné dni pokračovať v Spišskej Novej Vsi, Michalovciach a Košiciach, tento rok sú venované najmä 100. výročiu prvého zasadnutia zastupiteľstva Košickej župy.